Babiš i Vystrčil položili věnce na Vítkově. Pietu komplikovalo počasí, gripeny nevzlétly

Premiér Andrej Babiš položil věnec na Vítkově.

Politici, zástupci armády i váleční veteráni si u Národního památníku na pražském Vítkově připomněli 103. výročí vzniku samostatného Československa. U hrobu Neznámého vojína položili věnce premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nebo náčelník generálního štábu Aleš Opata. Zúčastnit se nemohl prezident Miloš Zeman, který je hospitalizovaný. Zastoupil ho náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Jan Kaše.

Tradiční ceremoniál se uskutečnil po roční pauze, loni byl zrušen kvůli epidemii koronaviru. Letos museli mít všichni přítomní respirátory. Akci komplikovala mlha. Kvůli ní nemohly vzlétnout gripeny ani helikoptéry.

Akce k založení republiky se ve čtvrtek konají i na dalších místech. Výročí si lidé připomenou v Brně, Olomouci i v Ostravě. Na Pražském hradě se v poledne uskuteční slavnostní střídání stráže. Doplní ji motocyklová jednotka a praporečníci. Večer bude Pražský hrad nasvícen barvami trikolory.

Kvůli Zemanově nemoci se ale neuskuteční předávání nejvyšších státních vyznamenání. Hrad ceremonii přesunul na 1. ledna. Pražský hrad ale večer seznam oceněných, stejně jako loni, zveřejní na svém webu.

Památník na Vítkově vznikl v letech 1929 až 1938 k poctě československých legionářů. Po roce 1948 sloužil k propagaci komunistického režimu, byli v něm pohřbíváni významní představitelé Komunistické strany Československa. V roce 1953 v památníku vzniklo Mauzoleum Klementa Gottwalda. Po pádu komunismu v roce 1989 byli všichni pohřbení lidé odvezeni, nyní je památník ve správě Národního muzea.

Tagy: