Babiš vmetl Jurečkovi: Vy jste nikdy nehlasovali pro navýšení platů. Máte jenom kecy

Andrej Babiš

Speciál 360°: Hlas lidu 1.9.2021

Premiér Andrej Babiš (ANO) v politické debatě v pořadu Speciál 360°: Hlas lidu vmetl Marianu Jurečkovi (koalice Spolu), že se pouze ohání politickými hesly, ale pro navýšení platů ve Sněmovně nikdy nehlasoval. Předvolební diskuze se zúčastnili i lídr Pirátů Ivan Bartoš a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

„Za naší vlády se nejvíce navyšovaly platy vojáků i učitelů. Průměrný plat sestry 58 tisíc, doktorů 104 tisíc,“ prohlásil premiér v pořadu Speciál 360°: Hlas lidu. Přítomní lidé v sále, kteří přihlíželi superdebatě, se mu vysmáli. „Nevím, proč se smějí, jsou to fakta,“ pokračoval Babiš.

Ostatní politici podle premiéra za zvyšování platů nebojují. „Vy jste vždy hlasovali proti, máte jen kecy,“ vpálil Babiš Jurečkovi.

Předseda KDU-ČSL se ale bránil. A to jak premiérově argumentu, tak i jeho rétorickým výpadům. „Jste úplně mimo realitu. Můžete mě nechat domluvit?“ řekl Jurečka. „Vezměte si například učitele. Ti učili na svoje data, nedali jste jim ani korunu. Platy nejsou takové, jak jste slibovali... 150 procent,“ kritizoval šéf lidovců.

Také předseda Pirátů Bartoš kritizoval, že Babiš o zvyšování platů pouze mluví. „Znám zdravotní sestry, co mají 20 tisíc. S ministrem Plagou jsme mnohokrát jednali během covidu. S Plagou je výborná domluva, dokud nedojde na vládu. Několikrát jste ho chtěl odvolat,“ kritizoval.

Tagy: