Babiš: Podnikatelé mi píší, že dostali tolik podpory, kolik by možná ani nevydělali

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém pravidelném pořadu „Čau lidi“ doporučil demonstrantům ze Staroměstského náměstí, aby šli chvíli pracovat na covidové jednotky v nemocnicích. Na místě pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) by prý protest rozpustil. Zmínil také dopisy, které mu píší někteří podnikatelé. Stojí v nich prý, že tolik peněz, kolik dostávají od státu, by možná ani nevydělali.

„Situace není dobrá. Pokud to chceme společně zvládnout, žádné vládě na světě se to nemůže povést bez spolupráce s občany,“ řekl Babiš, který mimo jiné vyslovil přání, aby lidé respektovali nařízení podobně jako na jaře.

Premiér ve videu ujistil veřejnost, že studenti lékařských fakult, kteří pomáhají v boji proti koronaviru, nic danit nebudou. Odsoudil také nedělní demonstraci na pražském Staroměstském náměstí. Protestující podle něj nevnímají, co se děje v nemocnicích. „Všichni ti lidé by měli nastoupit do covidových jednotek do nemocnic a tam pomáhat jako dobrovolníci,“ řekl Babiš. Premiér je přesvědčen, že vláda pro podnikatele dělá dost.

„Já vám řeknu čísla. Mají kryté mzdy, odvody i nájemné. Kdo je OSVČ, ten má ještě kompenzační bonus. A nyní je navíc speciální bonus přes počet zaměstnanců. Takže hospoda v menším městě o pěti lidech, která platí nájemné 30 tisíc, dostane u nás kolem 270 tisíc měsíčně podporu,“ oponoval Babiš kritikům. Stejné hospody podle něj v Polsku dostávají 216 tisíc a v Rakousku 170 tisíc.

Hřib měl demonstraci rozpustit.

„Někteří podnikatelé mi píší: ‚Ano, dostal jsem tolik podpory, že i kdybych podnikal, tak bych možná ani tolik nevydělal.‘ Zkusme se skutečně zamyslet nad tím, v jaké jsme situaci. A ten covid je přírodní katastrofa. Je to zákeřný vir,“ dodal.

Babiš rovněž zkritizoval pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), že město nedělní protivládní protest nerozpustilo. Podle zákona má ale takovou pravomoc magistrát jako státní správa, nikoliv vedení města jako představitelé městské samosprávy. „Kdybych byl Hřib, demonstraci bych rozpustil,“ uvedl premiér v ČT.

Tagy: