Babiš o projevu Fialy: Byla to nepovedená tiskovka, kterou četl z papíru. Opakoval lži

Expremiér Andrej Babiš (ANO).

Andrej Babiš okomentoval projev Petra Fialy

Po projevu premiéra Petra Fialy (ODS) opozice nešetří kritikou. Expremiér Andrej Babiš (ANO) ve vysílání CNN Prima NEWS prohlásil, že se jednalo o nepovedenou tiskovku, kterou Fiala četl z papíru. „Je to sedmilhář,“ uvedl.

„Myslím, že to nebyl žádný projev k národu. Byla to nepovedená tiskovka, kterou četl z papíru a zopakoval lži. Je to sedmilhář: lže o inflaci, zadlužení, norském plynu. Vysvětloval jsem mu, že to byl kontrakt. Lže o energetické závislosti. Vše prodaly ODS s ČSSD. Nemáme nic,“ konstatoval Babiš.

Kriticky pokračoval, když komentoval Fialova slova o norském plynu. „Fiala je velký lhář. Kontrakt na norský plyn uzavřel státní podnik Transgas v roce 1997, vláda ČSSD ho v rámci opoziční smlouvy prodala v roce 2002. Vláda s tím souhlasila. Premiér lže, stejně jako o inflaci, plynu z Norska či Dukovanech, je to nesmysl,“ prohlásil.

„On rozhoduje o tom, zda si zítra oblékne bílou nebo modrou košili. Nemá nic. Rafinérie jsou polské, čerpačky jsou maďarské, rakouské a polské. Distribuce plynu patří Innogy. V ČEZ je 30 procent minoritních akcionářů, no proč tam jsou? To je jen důsledek vlády ODS a ČSSD. Vše rozprodali. V našich rukách už nezůstalo téměř nic,“ vzkázal.

Deštník vlády je děravý

Následně zhodnotil pomoc vlády občanům České republiky. „Ten jejich deštník proti drahotě je manipulace, je děravý. Kdyby to bylo na nich, tak důchodcům a dalším nedají vůbec nic. Vzali jim slevy, stejně jako studentům. Měli zastropovat,“ pronesl.

V odpovědi na dotaz, co by doporučil současné vládě při pomoci občanům, připomněl, že hnutí ANO představilo dvanáct opatření. „Jasně jsme je řekli. Zrušit poplatek na obnovitelné zdroje. Snížit DPH na elektřinu, teplo a plyn. My jsme to udělali a snížili inflaci. Že jsme inflaci způsobili, je směšné. On (Fiala) nedal žádné peníze a má inflaci 16 procent, třetí nejvyšší v Evropě,“ uzavřel.

Tagy: