Rusko vede dvě války. I s Českem, řekl Fiala a promluvil o Putinových mocných zbraních

Petr Fiala

Mimořádný projev předsedy vlády Petra Fialy

Rusko kromě války s Ukrajinou svádí také morálně-ekonomickou válku se západními zeměmi včetně České republiky. Ve svém středečním projevu to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj je nyní jedním ze zásadních úkolů vlády co nejrychlejší skoncování se závislostí na ruských energiích, aby se Česko stalo nezávislou zemí.

Na začátku svého projevu Fiala zavzpomínal na události před půlrokem. Tehdy poprvé vystoupil jako předseda vlády. „V té době ale nikdo z nás netušil, že už jen několik týdnu zbývá do ruského útoku na Ukrajinu. Do Evropy se tak po desítkách let opět vrátila válka,“ konstatoval Fiala. Podle něj ruskou invazi neodnáší jen ukrajinské obyvatelstvo, nýbrž celý svět.

„Rusko totiž vede války dvě. Ta první je vojenská a týká se nyní území Ukrajiny. Tou druhou je morálně-ekonomická válka. Jejím cílem jsou země západního světa. Tedy i Česká republika,“ varoval premiér. Rovněž připomněl, že Kreml se příliš netají záměrem oslabit demokratické země, způsobit jim ekonomické obtíže či podnítit sociální problémy.

„Rusko nás chce učinit slabými, a tedy vydíratelnými. V této druhé válce má Putinovo Rusko dvě mocné zbraně. Snaží se systematicky narušit světový trh s potravinami a prostřednictvím nedostatku obilí v Africe a Asii způsobit novou migrační vlnu. Tou druhou zbraní je závislost významné části Evropy na plynu a ropě. Česká republika bohužel patří mezi několik málo zemí, jejichž závislost je v tomto ohledu mimořádně vysoká,“ připustil premiér.

Z fatální české závislosti na ruském plynu Fiala viní předchozí vládu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ten kritiku současného kabinetu na toto téma razantně odmítá. Fiala ve svém projevu rovněž jmenoval tři zásadní úkoly, na nichž jeho kabinet musí nyní pracovat.

  1. Zabezpečit dostatek plynu na zimu.
  2. Co nejdříve se odstřihnout od Ruska a stát se energeticky suverénním státem.
  3. Pomoci lidem a firmám, aby zvládli cenový šok, který Česko v souvislosti s energiemi v následujících měsících čeká.

„Je i reálná hrozba, že Rusko v následujících týdnech či měsících otočí kohoutkem a vypne plyn a ropu, aby nám způsobilo co největší problémy,“ dodal Fiala.

Tagy: