Babiš: Polistopadový kartel, který nastupuje, sliboval šetřit. Další ministry nechápu

Andrej Babiš

Babiš před odletem na summit V4 v Maďarsku

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se ohradil vůči slovům bývalého místopředsedy vlády pro vědu a inovace Pavla Bělobrádka z KDU-ČSL. Pravděpodobná nová vláda koalice Spolu s Piráty a Starosty plánuje tento post po čtyřech letech obnovit. Babiš ale vznikající kabinet Petra Fialy (ODS) označil za polistopadový kartel a vznik nových postů ve vládě nechápe.

Pravděpodobná nová vláda ve složení koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) se Starosty a Piráty by měla mít 18 postů. Jednou z novinek má být takzvaný ministr z portfeje pro vědu a výzkum. Podle dohody mezi koalicemi se funkce má chopit buď ODS, lidovci, nebo TOP 09.

Bělobrádek, který byl místopředsedou vlády pro vědu a inovace za premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) mezi lety 2014 a 2017, ve středu řekl, že končící Babišova vláda podporu vědy a výzkumu nerozvíjela a Česku tak „trochu ujel vlak“. Zřízení nového postu proto považuje za smysluplný krok.

„Nechápu, proč to ten Bělobrádek říká. Polistopadový kartel chtěl do roku 2009 zrušit Akademii věd. Když jsem se stal premiérem, převzal jsem pozici právě pana Bělobrádka. Ušetřili jsme 50 úředníků. Je potřeba se podívat, kolik peněž šlo za nás na vědu a výzkum. Ten polistopadový kartel, co teď znovu přichází, sliboval, že bude šetřit,“ ohradil se Babiš ve čtvrtek před odletem na summit V4 do Maďarska. V roce 2009 chtěla ODS opravdu sloučit akademii s univerzitami.

Je nesmysl, že noví ministři nebudou mít sekretářky

Dalšími nově vzniklými posty v rýsující se vládě by měl být ministr pro evropské záležitosti a předseda Legislativní rady vlády. „Sekci Evropské unie má ministerstvo zahraničí. Legislativní radu vlády má na starosti ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Vůbec nevím, proč vytváří nové posty,“ prohlásil premiér.

„Pokud někdo tvrdí, že noví ministři nebudou mít sekretářky a další náklady, je to nesmysl. Je logické, že pět stran potřebuje posty a zázemí. Proto šli do politiky, aby měli výmluvy. Začali tím, že si nechají navýšit platy o 6,1 procenta,“ pokračoval Babiš v kritice. Narážel na to, že Senát na konci října zamítl zmrazení platů ústavních činitelů na dalších pět let.

Jednání V4 i s lídrem Jižní Koreje

Babiš se ve čtvrtek zúčastní v Budapešti summitu premiérů zemí V4 s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Mají jednat o vzájemné spolupráci, ale i o globálních otázkách včetně klimatických změn.

„Tématem bude i horšící se situace s covidem v celé Evropě. Mám také informaci, že Orbán (maďarský premiér Viktor Orbán, pozn. red.) chce, aby V4 prosadila v unii finanční pomoc Egyptu, protože je nejaktivnější v zastavování nelegální migrace,“ uvedl český předseda vlády.

Babiš se chystá po plenárním jednání a pracovním obědě sejít také s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem. Na programu má také samostatný rozhovor s lídrem Jižní Koreje. Společná tisková konference všech pěti aktérů se očekává krátce po poledni.

Tagy: