Jak chce nová vláda šetřit? V koaličním programu převažují výdaje, říká komentátor

Pět stran, které chtějí vytvořit vládu.

360° 3.11.2021

V koaličním programu budoucí vlády, který ve středu unikl do médií a CNN Prima NEWS ho má k dispozici, jsou podle komentátora MF Dnes Miroslava Koreckého téměř samé výdaje. Spolu s analytičkou týdeníku Echo Lenkou Zlámalovou se v pořadu 360° CNN Prima NEWS divili, kde chce nová vládní koalice složená ze Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Pirátů a STAN šetřit. Za první rok totiž slibuje úspory až 100 miliard korun.

„Očekával bych, že v programové části koaliční smlouvy se dozvím, jakým způsobem se budou šetřit peníze. A když jsem si četl body, minusových položek je tam nejméně dvě desítky a jednoznačně plusová je, že nová vládní koalice do roka připraví personální audit na ministerstvech,“ upozornil Korecký ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zároveň zdůraznil, že Česká republika stále bojuje s pandemií koronaviru i s energetickou krizí. Nová vláda chce jen za první rok uspořit 100 miliard korun, což ve středu znovu zopakoval možný budoucí ministr financí Zbyněk Stanjura. „Řekl, že se má ušetřit na provozních výdajích, ale v programu jsem to nenašel,“ uvedl komentátor.

Budoucí vláda ve svém koaličním programu, který má CNN Prima NEWS k dispozici, slibuje například snížení schodku veřejných financí na tři procenta hrubého domácího produktu, zvýšení daňové slevy na poplatníka, snížení sociálního pojištění placeného zaměstnavatelem, zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH na dva miliony korun nebo zrušení EET a úpravu kontrolních hlášení.

Po Babišovi přebírají spálenou zemi

Podle Zlámalové je ale vládnutí koalice jasně narýsované situací, která se odehrává. „Schodek je děsivý: 377 miliard korun. Ještě dnes se firmám jako Škoda Auto kompenzuje zastavená výroba při covidu. Je tu extrémně vysoká inflace, energetická krize. Skoro ani nemusíte psát program, abyste věděli, co budete dělat. Po Andreji Babišovi koalice přebírá spálenou zemi,“ kroutila hlavou.

Zároveň podotkla, že koaliční program má budoucí vláda hotový necelý měsíc po volbách a že to je bezprecedentně rychlé. Koaliční smlouvu a program ale ještě musí potvrdit všech pět stran budoucí koalice. Piráti budou o dokumentech hlasovat v celostátním fóru, do kterého se mohou zapojit všichni členové, a to zřejmě až po pondělním podpisu. Vedení dalších stran se budou dokumenty zabývat ještě do konce tohoto pracovního týdne.

Rychlost je vykoupená velkorysostí

Podle poslance Patrika Nachera (ANO) je ale rychlost vykoupená velkorysostí, například co se týká rozdávání pozic a funkcí. Ve vládě totiž mají přibýt tři ministerská křesla a ve vedení Sněmovny jedna pozice místopředsedy.

„Byla to právě tato koalice, která současnou vládu kritizovala za vznik jakékoliv nové funkce nebo instituce, aby ona sama ani nezačala a už byly tři nové posty ministrů a rekordní počet místopředsedů Sněmovny. Člověk se nemůže zbavit dojmu, že to je nějaká úlitba tomu, že jde o pět různě velkých subjektů a že je potřeba uspokojit všechny,“ kritizoval Nacher v pořadu 360°.

Zároveň ale uznal, že jde o symbolické částky. „Bavíme se o desítkách miliard a tady jde o miliony. A právě proto to i spousta lidí vnímá jako symbol. Proč by měli lidé šetřit, když tam nahoře se pozice rozrůstají, místo aby se škrtaly?“ upozornil.

Vstřícný krok vůči ANO

Poslanec Ondřej Kolář z TOP 09 ale zdůraznil, že nově vzniklý post šestého místopředsedy Sněmovny je určen právě pro hnutí ANO, které má největší poslanecký klub. „Jestli ANO nemá zájem, můžeme je zrušit. Je to vstřícný krok vznikající koalice vůči hnutí ANO,“ řekl s tím, že nová ministerstva jsou zdůrazněním agendy, na které nové vládě bude opravdu záležet. Nově v kabinetu usednou ministři zodpovědní za legislativu, evropské záležitosti a také za vědu a výzkum.

„Bavíme se o ministrech, kteří za sebou nemají obrovský aparát a nebudou se kvůli nim kupovat nové baráky. Jedná se spíš o to, že tyto resorty jsou zdůrazněním priorit této vlády. Ať už se to týká evropských záležitostí nebo případně legislativy. Chceme vyčistit právní chlívek, který v Česku máme,“ upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Podle něj vláda bude hledat úspory v řádech desítek miliard. „A jsem přesvědčen, že je nalezneme, protože jsme se zavázali, že budeme řešit zadluženost Česka a nechceme, aby tyto dluhy jednou řešily naše děti,“ dodal.

Tagy: