PŘEHLEDNĚ: Nejžhavější kandidáti na ministry. Jak bude vypadat vláda Petra Fialy

Jednání koalic Spolu a PirSTAN o vládě se po úterní dvanáctihodinové schůzi posunula kupředu. Nový kabinet by měl mít 18 členů, z nichž šest postů včetně premiéra připadne ODS, tři lidovcům a dva TOP 09. Zbylých sedm míst si rozdělí Piráti a Starostové, pravděpodobně poměrem čtyři křesla pro STAN a tři pro Piráty. I když konkrétní personální zastoupení zatím lídři koalic nechtějí prozradit, redakce CNN Prima NEWS na základě zákulisních informací a spekulací odhadla, jak by mohla nová vláda vypadat.

Premiér

Stát by se jím měl šéf ODS Petr Fiala. O postu premiéra má takzvaná pětikoalice jasno od sečtení volebních hlasů. Fiala po úterním jednání mimo jiné prozradil, že už má předběžně domluvenou schůzku s prezidentem Milošem Zemanem.

Ze strany hlavy státu se ovšem může jednat o pouhý zájem sejít se s předsedou druhé nejsilnější parlamentní strany. Zeman ale rovněž mohl vzhledem k rychlému a jasnému vývoji jednání mezi oběma koalicemi i k odmítavému postoji Andreje Babiše (ANO) stát se znovu premiérem změnit svůj dříve deklarovaný názor a rozhodnout se Fialu skutečně předsedou vlády jmenovat.

Ministerstvo financí

Také resort financí připadne občanským demokratům. Ministrem by měl být místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. Strana zrovna v tomto ohledu nechtěla ustoupit, protože neměla z minulosti dobré zkušenosti s tím, když byli premiér a ministr financí z různých politických subjektů.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který byl na tomto postu právě v době premiérů z ODS, je však přesvědčen, že nezáleží na stranické příslušnosti, ale spíše na vztahu mezi členy vlády. Sám se nechal slyšet, že spolupráci s expremiérem Mirkem Topolánkem (ODS) považoval za bezproblémovou. Komplikace podle Kalouska nastaly až za premiérování Petra Nečase (ODS).

Ministerstvo dopravy

Po více než osmi letech se ODS vrátí také na resort dopravy. Nejčastěji skloňovaným jménem je v této souvislosti poslanec Martin Kupka, který se k otázkám dopravy vyjadřuje často ve veřejném prostoru a před volbami na toto téma hovořil i v politických debatách.

Ministerstvo obrany

O poslankyni Janě Černochové z ODS jako možné budoucí ministryni obrany se hovořilo již dlouhé měsíce před volbami. Starostka Prahy 2 už v minulosti několikrát navrhovala uzákonění dvou procent HDP na obranu. Také často mluví o nutnosti modernizace české armády.

Ministerstvo spravedlnosti

Ještě před volbami si na ministerstvo spravedlnosti brousili zuby Piráti. Ve veřejném prostoru se často zmiňovalo jméno pirátského poslance Jakuba Michálka. Nakonec ale post připadne ODS. Kdo konkrétně se ale ministrem spravedlnosti stane, zatím není jasné.

Nejdříve se mluvilo o dlouholetém poslanci Marku Bendovi z ODS. „Kam mě Fiala postaví, tam budu stát,“ reagoval Benda na spekulace krátce po volbách. Podle informací CNN Prima NEWS by ale křeslo mohl obsadit i poslanec Pavel Blažek (ODS), který tuto funkci vykonával už ve vládě Petra Nečase.

Ministerstvo životního prostředí

Zatím není jasné, zda resort životního prostředí připadne ODS, nebo lidovcům. Kdyby nakonec místo připadlo KDU-ČSL, novým ministrem by se mohl stát místopředseda strany Petr Hladík.

Věda a výzkum

Po čtyřech letech by se znovu měl jeden z členů vlády zabývat také vědou a výzkumem. Byl by tedy takzvaným ministrem z portfeje. Taková funkce by měla připadnout buď ODS, lidovcům, nebo TOP 09.

Ministerstvo práce a sociálních věcí

Ministerstvo práce a sociálních věcí nejspíš připadne KDU-ČSL. Podle informací CNN Prima NEWS by se ministryní měla stát senátorka Šárka Jelínková.

Velký zájem o resort práce vyslovovaly ještě před volbami poslankyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Olga Richterová (Piráti). Nakonec to ale vypadá tak, že obě skončí ve vedení Sněmovny. Pekarová by se měla stát dokonce šéfkou dolní komory Parlamentu, Richterová bude pravděpodobně místopředsedkyní. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS Richterová vysvětlovala, že se ministryní nestane z osobních důvodů. Pirátům navíc resort práce nebyl během jednání ani nabídnut.

Ministerstvo zemědělství

Také zemědělství připadne lidovcům. Jeho šéfem bude pravděpodobně předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který tento post vykonával již ve vládě Bohuslava Sobotky. O Jurečkovi se původně mluvilo i v souvislosti s ministerstvem průmyslu, což ale v současnosti už není příliš reálné.

Ministerstvo zdravotnictví

Novým ministrem zdravotnictví by se měl stát poslanec z  TOP 09 Vlastimil Válek. Tomu Andrej Babiš dokonce nabízel, aby vystřídal Adama Vojtěcha už 1. listopadu. To koalice Spolu odmítla s tím, že na sebe nenechá házet odpovědnost dřív, než bude Fiala pověřen sestavením vlády.

Sám Vojtěch krátce poté Babišovu nabídku označil za nadsázku. Nicméně v současnosti panuje mezi Válkem na jedné straně a Babišem s Vojtěchem na straně druhé silný názorový spor.

Ministerstvo kultury

Dalším ministerstvem, které by mohlo připadnout TOP 09, je resort kultury. Podle informací CNN Prima NEWS by se novým ministrem mohl stát Radovan Auer, který v současnosti pracuje jako ředitel knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy. Ve hře je ale stále i kandidát ze STAN.

Ministerstvo vnitra

Téměř jistým kandidátem na resort vnitra je předseda Starostů Vít Rakušan. Takové spekulace se v médiích objevují již měsíce. Ze zákulisních informací také vyplývá, že Rakušan nemá žádného protikandidáta.

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Průmysl a obchod by měl řídit místopředseda STAN Věslav Michalik. V minulosti se o něm mluvilo i o jako možném kandidátovi na ministra financí, což ale pravděpodobně přes ODS neprošlo. Zálusk na resort průmyslu si dělali také lidovci, kteří nejspíš nakonec ustoupili.

Ministerstvo školství

Také ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připadne Starostům. V současnosti je už téměř jisté, že ho povede místopředseda STAN Petr Gazdík. Média v minulosti také často skloňovala jméno bývalého šéfa KDU-ČSL Marka Výborného.

Evropské záležitosti

Další ministr bez portfeje by se měl zabývat hlavně vztahy České republiky s Evropskou unií. Stejně jako třeba za vlády Mirka Topolánka bude jedním z hlavních úkolů tohoto člena vlády koordinovat české předsednictví v Radě EU.

Často se v této souvislosti spekulovalo o šéfovi Pirátů Ivanu Bartošovi. V současnosti se ale zdá, že by evropské záležitosti měly připadnout spíš Starostům či lidovcům.

Ministerstvo pro místní rozvoj

U Ivana Bartoše to nakonec vypadá, že se stane ministrem pro místní rozvoj. Fiala rovněž v úterý naznačil, že nedílnou součástí tohoto resortu bude nově také digitalizace. Nakonec se tedy nepotvrdily spekulace, že by vzniklo samostatné ministerstvo pro digitalizaci, které měli Piráti v plánu zřídit. Vést ho měl podle spekulací v médiích bývalý poslanec Ondřej Profant.

Ministerstvo zahraničí

Piráti pravděpodobně získají i post ministra zahraničí. Šéfem tohoto resortu by se mohl stát pirátský exposlanec Jan Lipavský. To by někteří političtí experti považovali za rozbušku, a to například i kvůli skeptičtějšímu názoru Pirátů na Izrael, než je na české politické scéně obvyklé. S tím by mohli mít problém občanští demokraté i prezident Miloš Zeman.

Ještě před několika dny se v souvislosti s resortem zahraničí často zmiňovalo jméno starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře. Ten sám ale v pořadu 360° na CNN Prima NEWS zmínil, že žádnou nabídku nedostal. Ani on by pravděpodobně pro současného prezidenta nebyl ideálním ministrem i vzhledem k jeho názorům na Ruskou federaci.

Legislativní rada vlády

Zatímco v současné vládě Andreje Babiše vykonává post předsedkyně Legislativní rady vlády Marie Benešová současně s funkcí ministryně spravedlnosti, pětikoalice tyto posty pravděpodobně kumulovat nebude. Spravedlnost totiž připadne ODS a předseda Legislativní rady vlády nejspíš Pirátům.

Funkci by mohl teoreticky vykonávat Jakub Michálek (Piráti), který měl původně zájem o to být právě ministrem spravedlnosti.

Tagy: