Téma migrace je pro Babiše PR. Přijímat bychom měli jen Ukrajince, míní Fiala z SPD

K věci 29.9.2021

Téma migrace bude stále zásadnější, uvedl v pořadu K věci poslanec Radim Fiala (SPD). V této souvislosti kritizuje premiéra Andreje Babiše (ANO), který před volbami proti uprchlíkům hlasitě vystupuje. Postoj předsedy vlády je podle něj nastaven jeho marketéry.

„Andrej Babiš hlásá, jak bude lidi bránit před migranty až do roztrhání těla. Druhý den pak přiveze 169 afghánských migrantů. Jsou to výkřiky jeho PR týmu,“ zkritizoval ve vysílání CNN Prima NEWS premiéra místopředseda SPD Radim Fiala.

„My (SPD) bychom se rádi věnovali i jiným tématům, jako například zemědělství či Evropská unie, ale migrace bude neustále těžším tématem,“ podotkl. Zabránit jí je podle Fialy třeba všude, kde to jde. „Je otázka, kolik máme kapacit. Myslím, že je zatím nemáme a musíme je vytvořit, jenže to místopředsedu vlády Jana Hamáčka nezajímá,“ zkritizoval.

„Přijímat bychom měli pouze Ukrajince pro pracovní pobyt na jasně specifikovanou dobu, a to na ty pozice, které Češi nechtějí vykonávat,“ uvedl.

Budeme vyjednávat skoro s každým

Do vlády prý SPD půjde s tím, kdo jí pomůže prosadit referendum o vystoupení z EU a Severoatlantické aliance. Nepřijatelná je rovněž podpora trestně stíhaného premiéra.

„Nejmenší šanci na spolupráci vidím s Piráty, jsou politicky jinde, ale jinak budeme jednat s každým. Nejraději bychom podpořili vládu odborníků bez trestně stíhaného premiéra za podmínek, které jsme voličům slíbili,“ zdůraznil.

Někteří odborníci poukazují na to, že SPD pozice opoziční strany vyhovuje. To však Fiala vyvrací. „Každá strana chce do vlády, jen tak může prosadit politický program. Dlužíme to občanům,“ dodal.

Tagy: