Babiš se opřel do Fialy: Nesnášíte živnostníky, s Piráty jste extrémní levice. Vyhoďte 100 lidí

Vláda prý uvažuje o zdranění firemních benefitů.

Petr Fiala, Andrej Babiš

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS pustil do premiéra Petra Fialy (ODS). Bývalý ministerský předseda a nedávný neúspěšný prezidentský kandidát nařknul současnou vládu, že „nesnáší živnostníky“. O Fialově ODS prohlásil, že s Piráty tvoří extrémní levici.

Kdo může za ekonomické problémy Česka? O tomto tématu se v nedělní Partii Terezie Tománkové pohádali současný a dřívější premiér - Petr Fiala a Andrej Babiš.

ČTĚTE TAKÉ: Exkluzivní průzkum. Víc peněz mají dostat rodiny s dětmi, ne důchodci, míní většina Čechů

Hlavně šéf hnutí ANO se rozhodně nedržel zpátky.

Fialovu vládu nařknul, že nesnáší živnostníky i důchodce. Že kdyby skutečně chtěl ušetřit, vyhodil by z Úřadu vlády 100 lidí. Konkrétně o ODS též prohlásil, že s Piráty tvoří extrémní lavici.

„Daněmi zatěžujete všechny. DPH se týká všech a to vyvolá inflaci. Mícháte jabka s hruškama,“ zlobil se Babiš. „Když je něco levné, tak to zdaníte. Když něco prosperuje, tak to zdaníte.“

Řekl, že Fialova vláda si inflaci vymyslela. A že jí loni se svým kabinetem předal zemi s nízkým dluhem.

Premiér nesouhlasil. Oponoval, že růst cen rozpoutala právě Babišova vláda.

„Během prvního roku vlády jsme snížili daňové zatížení občanů o 30 miliard. Odbory říkají, že dokonce o 50 miliard,“ ubezpečoval. „Udělali jsme to proto, abychom pomohli lidem, firmám a živnostníkům, kteří byli postiženi vysokými cenami energií a dalšími problémy. Daně jsme tedy snížili. My šetříme, to vy vůbec neumíte. Ani ve vašich návrzích se to neobjevuje. Vy si myslíte, že šetřit vůbec není potřeba. My šetříme na výdajové straně státu.“

Babiš si neodpustil poznámku, že Fialova vláda je amatérská.

„Pan premiér se na to nehodí,“ mínil. „Píše krásné knihy, ale konzervatismus už zapomněl. Jsou levice jako Piráti – chtějí komunismus, dáme statky nahromadu... Měl by předat řízení vlády hejtmanovi Kubovi, jít na eurokomisaře místo Jourové.“

Bolestná, ale nutná opatření

Fialova vláda představila dlouho připravovaný konsolidační balíček, který nazvala „Česko ve formě“. Konkrétní body, které se týkají důchodů, daní či zeštíhlení státu, mají v příštím roce ušetřit přes 70 miliard korun ve státní kase. Kabinet by chtěl návrhy projednat ve Sněmovně v prvním čtení ještě do poslaneckých prázdnin. Schválené by pak měly být do konce roku. Prezident Petr Pavel avizoval, že se bude chtít před podpisem poradit s experty.

Opatření jsou dle premiéra bolestná, ale nutná. Vláda k nim prý musela přistoupit i kvůli nečekané ruské invazi na Ukrajinu. Občanští demokraté také argumentují, že v otázce zvyšování daní jde o kompromis, ke kterému v rámci koalice museli dojít.

Tagy:
Andrej Babiš ODS Petr Fiala Česká pirátská strana Partie Terezie Tománkové ANO 2011 vláda