Exkluzivní průzkum: Víc peněz mají dostat rodiny s dětmi, ne důchodci, míní většina Čechů

Rodiče s miminkem

Kam by měl stát podle Čechů dávat peníze?

Češi by dopřáli více peněz rodinám s dětmi než důchodcům. Uvítali by také větší ochranu životního prostředí na úkor zvyšování sociálních dávek. To jsou některé ze závěrů exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS, zkoumajícího priority českých občanů s ohledem na využívání státních výdajů. Jaký je poměr odpovědí a jak výsledky interpretovat?

Více než polovina Čechů má jasno v tom, že více peněz od státu by měly dostávat rodiny s dětmi, nikoliv důchodci. Seniory by oproti rodinám se 62 procenty respondentů podpořilo 38 procent Čechů. „Část veřejnosti zastává názor, že důchodcům bylo už v posledních letech pomoženo poměrně hodně,“ vysvětlil sociolog Jan Herzmann.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nespokojenost lidí se směřováním Česka? Největší za posledních 20 let, vyplývá z průzkumu

S podobným poměrem odpovědí skončil podle průzkumu i výběr mezi investováním do životního prostředí, které by podpořilo 58 procent dotázaných, či zvyšování sociálních dávek se 42 procenty. „Názory jsou ovlivňovány nespokojeností s tím, jak jsou dávky organizovány,“ nastínil jeden z faktorů Herzmann. Podle politologa Lukáše Jelínka hrají v této otázce roli i generační rozdíly. „Mladší generace se více zajímá o otázky životního prostředí a klimatu, zatímco ta starší se více zajímá o momentální sociální zabezpečení,“ zhodnotil.

Nejjednoznačněji své priority Češi vyjádřili pro rozšiřování sociálních služeb. To by oproti zvyšování finančních dávek s 25 procenty podpory zvolily rovné tři čtvrtiny dotázaných. „Lidé si uvědomují, že populace stárne a je potřeba jí zajistit ty nejzákladnější sociální služby, které jsou dlouhodobě podfinancované,“ popsal Jelínek. Zlepšování služeb je však oproti navyšování dávek pro stát podstatně náročnější, doplnil ředitel agentury STEM Martin Buchtík.

Tagy: