Babiš: Jsme bohatá nevěsta, v Europarlamentu založíme frakci. Proti migraci a Green Dealu

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Rozhovor s Andrejem Babišem

ANO hodlá po odchodu z Renew Europe založit v Evropském parlamentu novou frakci. Předseda hnutí Andrej Babiš to oznámil ve vysílání CNN Prima NEWS. ANO je podle něj „bohatá nevěsta“. S kým do frakce půjde, ale upřesnit nechtěl.

Expremiér Andrej Babiš a jeho ANO opouštějí liberální frakci Renew Europe v Evropském parlamentu i evropskou stranu ALDE. Minulý týden to na tiskové konferenci ve Sněmovně oznámil předseda hnutí Andrej Babiš. V dosavadní frakci by podle něj ANO nemohlo plnit svůj program. Odchod ANO však kritizují jeho dosavadní partneři ve zmíněné frakci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sněmovna schválila vytvoření komise ke střelbě na FF UK. Návrh ANO podpořila koalice

„Šli jsme do voleb, abychom bojovali proti ilegální migraci, abychom změnili Green Deal, který ničí evropský průmysl a zemědělství a má negativní dopad na naše občany. Na základě jednání jsme dospěli k názoru, že Renew a ALDE mají zkrátka jiná stanoviska než hnutí ANO,“ podotkl Babiš.

„Chtěli jsme prosadit náš program. Jsme bohatá nevěsta, druzí za Macronem. Nepodařilo se, tak jsme odešli. Založíme novou frakci,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS. Programem je podle něj suverenita, bezpečnost a změna Green Dealu. S kým ANO půjde do frakce, ale Babiš specifikovat nechtěl. „Řekneme to, myslím, v pondělí. Uvidíme, kolik europoslanců se nám podaří přesvědčit,“ uvedl předseda hnutí ANO.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Brzy budeme svědky občanských konfliktů. Slovensko čekají turbulentní doby, míní politolog

Tagy:
Slovensko Andrej Babiš Evropský parlament Emmanuel Macron ANO 2011 nevěsta Poslanecká sněmovna ČR Zelená dohoda pro Evropu Obnova Evropy střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy