Babiš: STAN je nejhorší zlo ve vládě. Vylezli navrch po Kalouskovi a podvedli Piráty

Babiš po volbách 2021

Andrej Babiš představil stínovou vládu

Hnutí STAN je to nejhorší, co je v současné vládě. Taková slova pronesl expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na čtvrtečním představení své stínové vlády. Do partaje nynějšího vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana se opřel také kvůli nevyjasněným finančním darům či kauze kolem 1. místopředsedy hnutí Jana Farského a jeho univerzitní stáže v USA.

„Pro mě STAN je to nejhorší, co máme ve vládě. Nejhorší. To je hnutí, které zneužívá název STAN, vylezli po (Miroslavu) Kalouskovi navrch, podvedli Piráty,“ prohlásil na tiskové konferenci k představení svého stínového kabinetu Babiš.

Odkazoval na to, že STAN se v minulosti dostalo do Poslanecké sněmovny na kandidátce TOP 09, jehož byl Kalousek dříve předseda a dodnes je ve straně významnou personou. Oním „podvedením Pirátů“ pak Babiš mířil na loňské říjnové sněmovní volby, do kterých šli Piráti a STAN společně, získali společně 37 mandátů, z nichž však 33 získalo právě Rakušanovo hnutí díky tomu, že voliči kroužkovali kandidáty Starostů.

Kromě toho se Babiš, který se před volbami nejvíce strefoval do Pirátů, což má podle odborníků rovněž svůj podíl na volebním neúspěchu partaje, opřel do 1. místopředsedy STAN Jana Farského. Ten před několika dny informoval, že získal několikaměsíční stáž na univerzitě v americkém Oregonu, kvůli čemuž později rezignoval na funkci šéfa sněmovního klubu, nikoliv však na poslanecký post. Po silné vlně kritiky však Farský nakonec ve čtvrtek oznámil, že skončí i jako poslanec.

„Pan Farský je dokonalý příklad toho, proč u nás tito lidé jdou do politiky. Pro sebe. Pan Farský řekl voličům: Já budu pro vás pracovat. A obelhal je,“ pokračoval Babiš.

Expremiér se opřel také do nevyjasněného financování STAN. To přijalo finanční dary od firem, za nimiž mají stát osoby ze zahraničí. Opoziční ANO upozorňuje zejména na kyperské struktury. STAN ale hlásí, že jde o české firmy, které v tuzemsku platí daně. „Ať už konečně ukáže někdo, kde zdanila paní Michalíková svoje příjmy z kyperské firmy,“ prohlásil šéf ANO. Tím narážel na pochyby u dřívějšího nominanta na post ministra průmyslu a obchodu Věslava Michalika (STAN). Zmíněné dary však Rakušanovo hnutí nakonec vrátí. Jde celkem o 3,42 milionu korun.

Babiš jako zhrzený přítel, zní ze STAN

Představitelé hnutí STAN již na Babišovy výroky stihli zareagovat. Partaj na sociálních sítích uvádí, že Babiš může být na STAN naštvaný kvůli tomu, že ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), chce vrátit 100 milionů korun po Agrofertu, který Babiš před lety vlastnil a vložil do svěřenských fondů kvůli vyhnutí se zákonu o střetu zájmů. Dostal je na linku pro toastový chléb u dceřiné společnosti Penam od Evropské unie. Od Evropské komise nyní Síkela žádá podklady.

Někteří poslanci STAN na Babiše odpověděli po svém. „Už tu někdo navrhoval homeopatika na křivdu?“ napsala na sociální sítě poslankyně Barbora Urbanová. Babiš před lety pronesl, že taková homeopatika prý užívá. V dalším příspěvku Urbanová naznačila, že se Babiš kvůli svým prohlášením proti STAN chová jako zhrzený partner po rozchodu.

Jiná zákonodárkyně STAN Lucie Potůčková se chytla Babišových slov, že má „STAN zneužívat název STAN“. „No, já nevím, mně už pár lidí na svatbě řeklo raději JO, aby nemuseli říct ANO,“ napsala na sociálních sítích Potůčková.

Tagy:
politika Andrej Babiš Vít Rakušan STAN Miroslav Kalousek TOP 09 financování Piráti hnutí ANO Jan Farský Věslav Michalik Barbora Urbanová Jozef Síkela Lucie Potůčková stínová vláda