Zabil lidi cez padáky. Babiš se nemusí omlouvat za výroky o Kalouskovi, potvrdil soud

Miroslav Kalousek a Andrej Babiš

Soud Babiše s Kalouskem

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se nemusí omlouvat exministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) za výroky, které o něm pronesl v létě roku 2018, když jako tehdejší premiér se svou vládou žádal Sněmovnu o důvěru. Původní rozsudek potvrdil teď už pravomocně středočeský krajský soud. Babiš během svého projevu mimo jiné o Kalouskovi řekl, že je „zase ožralej“ a že jako náměstek ministra obrany „zabil lidi cez padáky“.

Odvolací soud potvrdil rozhodnutí Okresního soudu Praha-západ z léta minulého roku. Spor Babiše a Kalouska sahá do července roku 2018. Tehdy se ve Sněmovně hlasovalo o důvěře, o kterou žádala vláda ANO a ČSSD.

Dusno mezi dvěma politiky začalo být ve chvíli, kdy někteří poslanci z řad ODS a TOP 09 vyzývali Babiše, aby vyšel mezi demonstranty, kteří proti němu tou dobou protestovali přímo před Sněmovnou.

„Takhle se nechová chlap. Bojíte se lidí s jinými názory. Křivě přísaháte na zdraví svých dětí. Podvádíte, fňukáte, kňouráte. Vy chlap nejste,“ urážel Kalousek tehdejšího předsedu vlády. Pak v Babišovi, jak se lidově říká, bouchly saze.

„Já jsem šel mezi ty demonstranty. Řvali a házeli po mně lahve. Nevím, kolik má promile ožrala Kalousek. Je zase ožralej. Zloděj zlodějský. Nebudeš mě urážet. Nebudeš mluvit o mých dětech,“ reagoval Babiš.

Kromě tykání a vulgárních výrazů na půdě dolní komory Parlamentu Babiš Kalouska osočil z toho, že je zodpovědný za rozkrádání ministerstva obrany a smrt vojáků kvůli novým armádním padákům. V době nákupu padáků (rok 1993) byl Kalousek náměstkem ministra tohoto rezortu.

Po výroku o tom, že Kalousek zavinil smrt vojáků, nejprve žádal po Babišovi pouze omluvu, což ovšem předseda ANO kategoricky odmítal. Proto Kalousek na Babiše podal žalobu.

Okresní soud Praha-západ původně rozhodl ve prospěch Kalouska, že Babiš nese osobní odpovědnost a že se má Kalouskovi omluvit jak písemně, tak ústně na schůzi Sněmovny. Babiš ale následně uspěl s odvoláním a krajský soud věc vrátil zpět. Okresní soud poté žalobu zamítl.

Tagy: