Babiš: Tripartitě jde jenom o miliony od státu. Měl by se podívat na sebe, reagoval Středula

Andrej Babiš (ANO) se opřel do tripartity.

Středula: Bývalý premiér by se měl podívat na sebe

Andrej Babiš by se měl podívat do své historie na to, jak on sám čerpal od státu peníze, reagoval předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula na slova bývalého premiéra, který obvinil tripartitu z toho, že vládě jde na ruku a už dávno jí nejde o dobro lidí, nýbrž o miliony, které dostává od státu.

Na začátku se jednalo pouze o přestřelku mezi premiérem Petrem Fialou (ODS) a šéfem opozičního hnutí ANO Andrejem Babišem ohledně cen potravin. Současný premiér nepřímo vzkázal svému předchůdci, že nemá vládě co vyčítat, neboť by mohl zlevnit potraviny jediným rozhodnutím ve svých koncernech.

Na to však expremiér kontroval, že levné potraviny budou, až kabinet schválí jejich nulové DPH, a že pokud někdo tvrdí, že je to on, kdo určuje cenu potravin, je k smíchu. Zároveň nařkl tripartitu, které jsou odbory součástí, že jde vládě na ruku. A tím si rozhněval odbory i zaměstnavatele.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když v EU nepolíbíte prsten jako „mlčoch“ Fiala, máte problém, kritizoval Babiš

Terčem opoziční kritiky je teď hlavně konsolidační balíček. Podle šéfa hnutí ANO jsou poslední změny jen kosmetickými ústupky odborům a zaměstnavatelům. „Je to drobek servilní tripartitě, která už dávno nezastupuje nikoho. Ani zaměstnance, ani zaměstnavatele. A jde jim jenom o ty miliony, které dostávají od státu,“ uvedl předseda hnutí ANO.

Jenže odboráři ani zaměstnavatelé si expremiérova slova nenechali líbit. „Pan bývalý premiér by se měl trošku podívat do historie sám na sebe, jak on ty peníze od státu nutně potřebuje pro své podnikání a jestli je to v poměru k tomu, co sociální partneři žádají na podporu sociálního dialogu,“ sdělil pro CNN Prima NEWS odborář Josef Středula.

A na slova Andreje Babiše reagoval i ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek: „My jsme kritičtí a byli jsme kritičtí, když je to potřeba, ať je jakákoliv vláda – předchozí nebo stávající. Pan předseda ANO to moc dobře ví.“

PŘIPOMEŇTE SI: Přestřelka mezi premiérem Petrem Fialou a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem v Partii na CNN Prima NEWS

Tagy: