Když v EU nepolíbíte prsten jako „mlčoch“ Fiala, máte problém, kritizoval Babiš

Andrej Babiš v obci Žižice

360° 1.8.2023

Pokud nejste servilní a nepolíbíte v Bruselu prsten jako Petr Fiala (ODS), tak máte problém. V letním speciálu pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Současný český premiér podle něj během důležitých jednání na úrovni Evropské unie mlčí. „V Brně mu říkali ‚mlčoch‘,“ dodal Babiš.

„Petr Fiala se vyhýbal Evropské radě. Šel na ni poprvé až v únoru 2022. Totálně projel české předsednictví. Na pražském summitu, kde bylo 45 lídrů, zase jenom podával ruce na koberci, takže nebyl slyšet. V Brně mu říkali ‚mlčoch‘. On tam prostě sedí a mlčí,“ řekl Babiš ve vysílání CNN Prima NEWS.

Bývalý premiér Fialovu vládu kritizuje mimo jiné za to, že prý Česká republika v Evropské unii není dostatečně slyšet a že představitelé kabinetu nebojují za české zájmy. Babiš zároveň nemá dobrý pocit ze současného unijního směřování.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jurečka: Česko bylo v Bruselu za potížisty, teď si nás váží. Babišovi by za chválu huba upadla

„Není přece možné, aby Ursula von der Leyenová vyhrožovala Italům, že pokud si zvolí Giorgiu Meloniovou, nedostanou peníze. Teď vydírají Viktora Orbána a vymysleli si střet zájmů na Babiše. Z Bruselu chtějí rozhodovat, kdo u nás bude vládnout. Pokud nejste servilní a nepolíbíte prsten, jako to udělal Fiala, máte problém,“ tvrdil Babiš v letním speciálu 360° na CNN Prima NEWS.

Sám sebe v minulosti již několikrát označil za urputnou osobu. Tato charakterová vlastnost se podle Babiše ukázala například v době, kdy se v Evropě jednalo o povinných kvótách na přijímání migrantů.

„Jako premiér jsem seděl v Evropské radě čtyři roky. Toto místo je nejdůležitější pro prosazování českých zájmů. Kolikrát se stalo, že jsem ji blokoval. Samozřejmě musíte mít odvahu a ustát třeba i čtyři noci, kdy jsou kolegové naštvaní. Tak můžete něco vybojovat,“ řekl šéf ANO.

Babiš nijak neskrývá, že se chce s velkým nasazením věnovat kampani před volbami do Evropského parlamentu, které se uskuteční v červnu 2024.

„Ty volby jsou strašně důležité, protože situace v Evropě se nevyvíjí vůbec dobře, ať už jde o migraci, nebo Green Deal. Evropská komise nám všechno zakazuje. Takže budeme jezdit na kole a vrátíme se do jeskyň? Co to jako je? Chtěl bych bojovat za české zájmy a zároveň za zájmy Evropy. Těch rozumných lidí, kteří chtějí žít v Evropě a zachovat naše tradice – náš způsob života,“ prohlásil expremiér.

Stále přitom není jasné, kdo kandidátku ANO do eurovoleb povede. Zcela jistě to nebude Dita Charanzová ani Martina Dlabajová. Obě nestraničky, které v Evropském parlamentu sedí za ANO od roku 2014, shodně uvedly, že nesouhlasí s více národoveckým směřováním hnutí. Ve veřejném prostoru se spekuluje, že novou lídryní evropského ANO by se mohla stát exministryně pro místní rozvoj a místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová.

Tagy: