Babiš ukázal nacionalistickou tvář. Slovenští exparťáci kritizují šéfa ANO za odchod z frakce

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš dorazil do volebního štábu (9. 6. 2024).

Vše o eurovolbách: Kdo jsou vítězové a poražení a co bude dál?

Expremiér Andrej Babiš a jeho ANO opouštějí frakci Renew Europe v Evropském parlamentu i evropskou stranu ALDE. Zda zakotví v jiné frakci nebo zkusí založit novou, je ještě ve hvězdách. Odchod ANO však kritizují jeho dosavadní partneři ve zmíněné frakci. Místopředseda Evropského parlamentu za Progresivní Slovensko Martin Hojsík pro CNN Prima NEWS uvedl, že Babiš „přiznal pravou tvář – nacionalistickou a populistickou“.

Babiš odchod z ALDE vysvětloval slovy, že frakce má opačné názory na ilegální migraci či Green Deal, než jeho hnutí ANO.

ČTĚTE TAKÉ: První zásilka munice před časem dorazila na Ukrajinu, sdělil Fiala k nákupu ze zemí mimo EU

Kromě toho se dušoval, že ALDE i Renew Europe, přidružená strana v Evropském parlamentu, o něj a ANO prý mocně stálo. „Samozřejmě, že frakce strašně stála o to, abychom tam zůstali, protože jsme měli nejvíce mandátů v ALDE a v Renew jsme byli druzí po Emmanuelu Macronovi,“ tvrdil Babiš ve svém videu s odkazem na stranu Obnova, kterou založil francouzský prezident.

Od jeho dosavadních evropských kolegů však takové názory nepřicházejí. Odchod ANO byl podle nich očekávaný, ale hlavně proti němu příliš neprotestují, naopak Babiše kritizují za jeho kroky.

„Stejně jako Směr konečně i ANO ukázalo na evropské úrovni svoji skutečnou tvář. Tak jako politici Směru byli vždy populisti, tak i ANO Andreje Babiše odhodilo masku proevropského liberalismu a přiznalo svoji pravou tvář – i nacionalistickou a populistickou,“ sdělil CNN Prima NEWS místopředseda Evropského parlamentu za Progresivní Slovensko (PS) Martin Hojsík.

Podobně pro CNN Prima NEWS hovořil i jeho stranický šéf a lídr slovenské opozice Michal Šimečka. „Já se sám sebe ptám, zda Andreji Babišovi není bližší krajní pravice. Například by se nabízelo partnerství s (Viktorem) Orbánem v nějaké frakci,“ řekl redakci už před časem Šimečka a dodal, že Babiš na PS často útočí.

Šéfka Renew Europe Valérie Hayerová uvedla, že rozchod ANO s její frakcí „měl přijít už dříve“. „ANO si vybralo cestu populismu, která není slučitelná s našimi hodnotami a identitou,“ napsala na sociální síti X Hayerová. Navíc dodala, že Babišovo ANO se „postavilo zády k proevropským přesvědčením a hodnotám“.

Redakce CNN Prima NEWS požádala hnutí ANO o reakci na výroky jeho bývalých evropských partnerů. Zprvu je nechtěli komentovat. Babiš pak ve vysílání čtvrtečního Nového dne na CNN Prima NEWS znovu vysvětlil důvody odchodu. „Chtěli jsme prosadit náš program. Jsme bohatá nevěsta, druzí za Macronem. Nepodařilo se, tak jsme odešli. Založíme novou frakci,“ pronesl Babiš

Sestaví Babiš frakci s Ficem a Orbánem?

Babiš po odchodu z ALDE a Renew Europe popsal, že pro něj určitě není možností přestup do ECR, kde zasedá kupříkladu česká ODS současného premiéra Petra Fialy. „ECR určitě není pro nás řešení. Ve frakcích mají velké slovo zástupci jiných českých politických stran a ECR není určitě naše volba. Uvidíme, možná vznikne nějaká nová frakce,“ řekl šéf ANO.

V Evropském parlamentu chceme plnit náš program, o hnutí ANO v Evropě ještě uslyšíte

Díky vašim hlasům jsme vyhráli evropské volby, moc vám děkuji za podporu. Odešli jsme z frakce Renew Europe i ALDE, protože nám nejde o funkce. Jde nám o to, abychom mohli plnit náš program. Tak nám držte palce, aby to dobře dopadlo. O hnutí ANO v Evropě ještě uslyšíte.

Posted by Andrej Babiš on Monday, June 24, 2024

Aktuálně se spekuluje o tom, že by Babišovo hnutí mohlo vytvořit novou frakci společně s dalšími odpadlíky. Hovoří se třeba o maďarském Fideszu tamního dlouholetého předsedy vlády Viktora Orbána, o Směru-SD slovenského premiéra Roberta Fica, ale také třeba o europoslancích francouzského Národního shromáždění pod hlavičkou Marine Le Penové či nizozemské Strany pro svobodu Geerta Wilderse.

Ficův Směr-SD má pozastavené členství u evropských socialistů kvůli jeho spolupráci se Slovenskou národní stranou (SNS) ve vládní koalici. Orbán je dlouhodobě „zlý muž“ Evropy, přičemž jeho Fidesz přišel před lety o pozici v Evropské lidové straně (EPP). Poslední dvě jmenované strany jsou dnes zakotvené v nacionalistické frakci Identita a demokracie, jejímž členem je za tuzemsko SPD Tomia Okamury.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fico poprvé od atentátu promluvil: Bolest, utrpení a vážné poškození zdraví. Zmínil i odpuštění

Tagy:
Andrej Babiš Petr Fiala Viktor Orbán Evropský parlament Emmanuel Macron Marine Le Penová ANO 2011 Robert Fico Geert Wilders Progresívne Slovensko SMER - sociálna demokracia Slovenská národná strana Martin Hojsík Michal Šimečka Obnova Evropy