Fico poprvé od atentátu promluvil: Bolest, utrpení a vážné poškození zdraví. Zmínil i odpuštění

Slovenský premiér Robert Fico

Robert Fico promluvil poprvé od atentátu

Slovenský premiér Robert Fico ve středu poprvé po pokusu o atentát promluvil. Útočníkovi odpustil a vzkázal, že nebude vyvíjet žádné právní kroky. Podle jeho slov bude zázrak, pokud se do práce vrátí po několika týdnech. Podotkl také, že již několik měsíců veřejně upozorňuje, že pravděpodobnost atentátu na vládního politika se na Slovensku blíží k jistotě. Ve svém projevu také kritizoval opozici, která podle něj neprojevuje žádný respekt k výsledkům demokratických parlamentních voleb.

Fico ve středu na svém facebookovém profilu sdílel čtrnáctiminutové video. „15. května se mě v Handlové kvůli mým politickým názorům pokusil zavraždit aktivista slovenské opozice. Skvělý zdravotnický tým v Banské Bystrici zabránil nejhoršímu. Teď se o mě stejně kvalitně stará nemocnice v Bratislavě. Pokud vše půjde optimálně, mohl bych se do práce vrátit na přelomu června a července,“ uvedl slovenský premiér.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Pellegriniho dům mířilo pistolí dítě v kukle, ukazují záběry. Otec ho navedl, řekl ministr vnitra

Podle něj je na čase, aby udělal první krok, kterým je odpuštění. „Necítím žádnou nenávist vůči člověku, který mě postřelil. Nebudu vůči němu vyvíjet žádné právní kroky ani žádat náhradu škody. Odpouštím mu a ať si to, co udělal, vyřídí sám ve své hlavě. Je evidentní, že byl jen poslem zla a politické nenávisti, kterou politicky neúspěšná a frustrovaná opozice rozvinula na Slovensku do nezvladatelných rozměrů,“ dodal premiér.

ODPÚŠŤAM A VARUJEM

ODPÚŠŤAM A VARUJEM

Posted by Robert Fico on Wednesday, June 5, 2024

Protivládní média, politické mimovládní organizace financované ze zahraničí a také opozice začnou podle něj pokus o jeho vraždu bagatelizovat. Svůj zdravotní stav ale blíže nespecifikoval. „Útok mi způsobil vážné poškození zdraví, spoustu bolesti a utrpení. Bude malý zázrak, když se do práce vrátím za několik týdnů,“ řekl Fico.

Zmínil také, že nemá důvod věřit, že šlo o útok osamělého pomatence. „Několik měsíců veřejně komunikuji, že pravděpodobnost atentátu na vládního politika se na Slovensku blíží k jistotě. Před několika týdny jsem na jednání vlády dokonce požádal ministry, aby nechodili do davů. Neměl jsem žádnou zpravodajskou informaci, varovaly mě mé zkušenosti,“ popsal premiér.

Fico ve videu také kritizoval své politické rivaly. „Opozice neprojevuje žádný respekt k výsledkům demokratických parlamentních voleb a k autoritám,“ řekl premiér. Opozice podle něj nebyla schopná posoudit, kam svou agresivní a nenávistnou politikou dostala část společnosti a bylo jen otázkou času, kdy dojde k tragédii.

Zdůraznil, že odpor proti politikovi, s kterým někdo nesouhlasí, se neřeší tak, že ho zastřelíte. „Rád bych vyjádřil přesvědčení, že veškerá bolest, kterou procházím, poslouží k něčemu dobrému. Lidé mohli na vlastní oči vidět, jaká hrůza může nastat, když někdo není schopný demokraticky soutěžit a respektovat jiný názor,“ popsal Fico. Dodal, že pokud opozice zůstane u svého současného nastavení, hrůza z 15. května bude pokračovat a budou další oběti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čech vytáhl pistoli na matky s dětmi. Policisté ho pustili, rodiče v Kostolišti mají strach

Tagy: