Babiš: Vláda si vymýšlí bankrot, bere lidem peníze. Inflaci jste rozpoutal vy, opáčil Fiala

Petr Fiala a Andrej Babiš

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 4.6.2023

Vláda Petra Fialy (ODS) si inflaci vymyslela, předali jsme zemi s nízkým dluhem, řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Premiér oponoval, že růst cen, se kterým se země potýká, rozpoutal naopak Babišův kabinet. „Neudělali jste s inflací nic, ani s důchodovou reformou. My snižujeme deficit minulé vlády,“ prohlásil Fiala. Pozvaní politici si pak ve studiu navzájem ukazovali grafy a tabulky, které si vzali s sebou do očekávané debaty.

„Snížili jsme dluh na 30 procent a předali zemi se šestým nejmenším dluhem. Není pravda, co si vymyslela vláda, že hrozí bankrot. Využili to, aby lidem vzali peníze,“ začal zostra expremiér Babiš v očekávané nedělní debatě na CNN Prima NEWS, načež ve vysílání ukázal na kameru připravené grafy.

ČTĚTE TAKÉ: Exkluzivní průzkum. Víc peněz mají dostat rodiny s dětmi, ne důchodci, míní většina Čechů

„Pan předseda mi tady nadával, mluvil o Babišově drahotě (v předchozích debatách, pozn. red.). Dneska máme Fialovu drahotu a Fialovu chudobu. Dohnal inflaci na 18,6 procenta. V podstatě mu to vyhovuje. Vláda neudělala nic,“ řekl na konto současného pětikoaličního kabinetu Babiš.

I předseda vlády přišel s grafickou prezentací. „Vy jste tu inflaci rozpoutali. Neudělali jste s tím nic, ani s důchodovou reformou. My snižujeme deficit minulé vlády,“ kontroval Fiala.

„Ne, nepřipouštím si chybu. Neskákejte mi do řeči, jen bych chtěl říct, že tato vláda nemá ráda lidi,“ reagoval Babiš na Fialovy výtky.

Opatření budou bolestná

Fialova vláda představila dlouho připravovaný konsolidační balíček, který nazvala „Česko ve formě“. Konkrétní body, které se týkají důchodů, daní či zeštíhlení státu, mají v příštím roce ušetřit přes 70 miliard korun ve státní kase. Kabinet by chtěl návrhy projednat ve Sněmovně v prvním čtení ještě do poslaneckých prázdnin. Schválené by pak měly být do konce roku. Prezident Petr Pavel avizoval, že se bude chtít před podpisem poradit s experty.

Opatření jsou dle premiéra bolestná, ale nutná. Vláda k nim prý musela přistoupit i kvůli nečekané ruské invazi na Ukrajinu. Občanští demokraté také argumentují, že v otázce zvyšování daní jde o kompromis, ke kterému v rámci koalice museli dojít.

Partie pokračuje velkou politickou debatou

Ve druhé hodině Partie Terezie Tománkové budou diskutovat ministr dopravy Martin Kupka z ODS, bývalá ministryně financí Alena Schillerová z ANO, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová z hnutí STAN a předseda ČSSD Michal Šmarda.

Tagy: