Babiš vyzval Mynáře k rezignaci. Pokud to neudělá, je připraven ho odvolat

Andrej Babiš si v prosinci 2017 připíjí s Vratislavem Mynářem během ceremoniálu, na kterém byl prezidentem Zemanem jmenován předsedou vlády. Dnes Babiš volá po Mynářově rezignaci (autor: Jan Handrejch/Právo)

Babiš vyzval Mynáře k rezignaci

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval Vratislava Mynáře k rezignaci na funkci vedoucího prezidentovy kanceláře. Pokud tak Mynář neučiní, po aktivaci článku 66 by Babiš případné personální změny provedl sám, řekl webu iDNES.cz. Podle Babiše jsou Mynářovy aktivity hlavním problémem současného dění okolo zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana. S aktivací článku 66 Ústavy by ale premiér ještě počkal.

„Celá ta situace, která tu vznikla, je neadekvátní a nepřijatelná aktivita kancléře Mynáře, proto by bylo nejlepší, kdyby okamžitě rezignoval ze své funkce. To, co předvedl, je absolutně nepřijatelné,“ uvedl Babiš nejprve webu iDNES.cz a později i na Twitteru.

Mynáře ale zatím neoslovil a ani se k tomu nechystá. Jde podle něj o veřejnou výzvu. Pro ČT pak Babiš řekl, že by s aktivací článku 66 Ústavy ještě počkal. Zeman je podle něj zatím v nemocnici krátce a a jeho role z hlediska povolební situace nastane až v prosinci.

Také podle šéfa ODS a lídra koalice Spolu Petra Fialy by si měl Mynář uvědomit neudržitelnost situace a z funkce odejít. Pokud tak neučiní, měl by ho podle Fialy premiér odvolat.

Článek 66 Ústavy řeší situaci, kdy se země ocitne bez prezidenta, případně prezident není schopen vykonávat úřad a usnesou se na tom obě komory Parlamentu. Část pravomocí hlavy státu si rozdělí premiér a předseda Sněmovny. Ústavní právník Aleš Gerloch řekl Radiožurnálu, že situaci by neměla měnit ani situace, že vláda tou dobou bude možná v demisi.

Babiš: Vondráček neměl za Zemanem chodit

Prezident Miloš Zeman nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu je krajně nejistá, napsala předsedovi Senátu Ústřední vojenská nemocnice, kde prezident od 10. října leží na jednotce intenzivní péče.

Mynář byl o stanovisku nemocnice informován ve středu 13. října, přesto o den později zprostředkoval v nemocničním pokoji setkání Zemana s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Podle Babiše byla schůzka zbytečná a Vondráček neměl s Mynářem za prezidentem chodit. Situací se bude odpoledne zabývat poslanecký klub ANO. Vondráček podle Babiše nejspíš nebude kandidátem hnutí ANO do vedení příští Sněmovny.

Tagy: