Babiše opouští výrazné jméno. Macháček rezignuje na post předsedy think-tanku hnutí ANO

Novinář, publicista, ekonom a hudebník Jan Macháček rezignuje na konci července na místo předsedy správní rady Institutu pro politiku a společnost. Jde o think-tank, který založilo před deseti lety hnutí ANO jako svoji ideologickou a programovou základnu. Píše to server e15 s odkazem na Macháčkovo vyjádření. Podle zdrojů serveru je hlavním důvodem jeho odchodu založení nové evropské frakce Patrioti pro Evropu, v níž jsou i europoslanci ANO.

„Rezignuji po dohodě s vedením hnutí ANO. Dále k tomu nebudu nic komentovat,“ sdělil serveru Macháček.

K TÉMATU: Mluvit s Putinem nedává smysl, pokud útočí, řekl Lipavský. Biden podle něj vyslal silný vzkaz

Macháček šéfoval správní radě institutu od února 2015. Nedlouho předtím se stal komentátorem Lidových novin, které Babiš v roce 2013 koupil. Působil zároveň jako Babišův zahraničněpolitický poradce. V současnosti je Macháček rovněž členem skupiny poradců k zahraniční politice prezidenta Petra Pavla.

V Evropském parlamentu bylo dosud hnutí ANO v liberální frakci Renew, kde má podle serveru hlavní slovo francouzský prezident Emmanuel Macron. Ten přitom Babiše v minulosti několikrát napomínal za to, že jeho veřejné vystupování a priority v evropské politice neodpovídají programu Renew. Think-tank hnutí ANO byl navíc propojený se think-tanky ostatních evropských liberálních stran sdružených ve frakci Renew. Dosud se podle serveru snažil profilovat jako šiřitel liberálních myšlenek. „To už bude ve spolupráci s pravicovými extremisty nemožné,“ uvedl zdroj e15 blízký institutu. A to byl také hlavní důvod Macháčkova odchodu, napsal web.

„Honza udělal mnoho velmi dobré práce, má nové výzvy a ukončujeme spolupráci samozřejmě po dohodě a v dobrém,“ napsal místopředseda hnutí ANO a člen správní rady Institutu pro politiku a společnost Karel Havlíček.

Frakce Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe) je třetí největší skupinou v EP. Její vznik na konci června oznámili na společném setkání ve Vídni maďarský premiér Viktor Orbán, bývalý český premiér Babiš a šéf pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Herbert Kickl. Ke třem zakládajícím formacím – FPÖ, nacionálně konzervativní straně Fidesz a českému hnutí ANO  se následně připojilo několik dalších stran a nyní jsou ve frakci zástupci z 12 zemí EU.

Tagy:
Vladimir Putin politika Andrej Babiš Evropský parlament Jan Macháček ANO 2011 vláda představenstvo Svobodná strana Rakouska politický proces Obnova Evropy Patrioti pro Evropu frakce Evropského parlamentu politické strany a hnutí