Lipavský pro CNN: Mluvit s Putinem nedává smysl, pokud útočí. Biden vyslal silný vzkaz

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti)

CNN: Ministr Lipavský se opřel do Putina, vyzdvihl Bidena

Hovořit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, zatímco každý den bombarduje Ukrajinu, nedává smysl. V rozhovoru pro CNN to prohlásil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Spojenci podle něj musí jednat o tom, jak „zastavit Rusko a jeho imperialistický projekt“. Americký prezident Joe Biden svým projevem na summitu NATO podle českého státníka vyslal do světa silnou zprávu.

Ministr reagoval na svůj příspěvek na sítích, v němž zmínil „užitečné idioty blouznící o míru s Putinem“. „Nikoho konkrétního jsem na mysli neměl. Je ale nutné pochopit, že mluvit s ruským prezidentem, zatímco každý den bombarduje Ukrajinu, nedává smysl,“ uvedl v rozhovoru pro CNN.

K TÉMATU: Další oběť ruského útoku na kyjevskou nemocnici. Zemřel chlapeček, který ležel na JIP

Spojenci podle něj musí vyvinout veškeré úsilí, aby podpořili nejen svou bezpečnost, ale i tu ukrajinskou. „Musíme také jednat o strategii, jak omezit Rusko a jeho imperialistický projekt. Myšlenka totiž není složitá – Putin je přesvědčený, že si může za pomoci hrubé síly vzít část jiné země a prohlásit ji za vlastní,“ zdůraznil Lipavský s tím, že na takové praktiky není v 21. století místo.

V souvislosti s tím připomněl také úterní projev amerického prezidenta Bidena na začátku summitu Severoatlantické aliance. „Byla to silná zpráva celému světu: Jsme tu a budeme podporovat Ukrajinu, která vyhraje a ubrání se ruské agresi,“ řekl šéf resortu s tím, že účastníky čekají náročná jednání.

„Na jedné straně se koná mírový summit ve Švýcarsku, kterého se účastní ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a téměř sto zástupců zemí z celého světa. Na druhé straně máte Putina, jak si třese rukou se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Myslím, že to vypovídá o tom, kam svět spěje a kdo vyhraje,“ poznamenal pirátský ministr.

Setkávání šéfa Kremlu s indickým premiérem Naréndrou Módím ho neznepokojuje. „Indická strana neuzavírá s Ruskem žádné strategické partnerství v oblasti obrany, což je ve srovnání s KLDR jiné,“ dodal Lipavský.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vstup Ukrajiny do NATO je nezvratný, prohlásil Pavel. Vyjmenoval ideální závěry summitu NATO

Tagy: