GLOSA: Z liberálního ANO jsou trosky. Co sleduje Babiš spojenectvím s Orbánem?

Co předvádí ANO po evropských volbách, může být pro tuzemskou politiku důležitější, než se na první pohled zdá. Andrej Babiš totiž ukazuje, kam bude dál jeho hnutí směřovat – hodlá razit tvrdou národoveckou cestu a přiklonit se ke státům na východ od nás.

Vzpomeňme jen krátce, jak Babiš začínal. Jako podnikatel založil hnutí, které mělo být alternativou k ODS. Chtěl podporovat podnikatele a zatočit s korupcí. Před deseti lety označoval hnutí ANO za pravicové se sociálním cítěním. Už tehdy moc dobře věděl, po čem je poptávka, a ve volbách 2013 zaznamenal obrovský úspěch.

ČTĚTE TAKÉ: Více než 80 europoslanců v Patriotech pro Evropu? Obrovský úspěch, oslavuje Babiš

Jenže do vlády šel s ČSSD, a postupem času se z pravicového hnutí stalo levicové, které nakonec „vysálo“ spoustu voličů sociální demokracie a komunistů. Znamenalo to první odliv osobností, které stály u počátků ANO. Babiš začal o svém hnutí mluvit jako o „catch-all party“, straně pro všechny. Babiš (nebo jeho marketéři) opět vytušili, co lidem chybí.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

A teď? Za posledních pár let je u ANO vidět opět posun. Začalo hrát na národoveckou linku a po evropských volbách pěkně přitvrdilo. Chystá si Babiš svým „šachováním“ v Bruselu podhoubí pro to, aby vysál voliče tentokrát SPD? Vypadá to tak.

Založení nové frakce Patrioti pro Evropu, do které se „Babišovci“ pustili s maďarským předsedou vlády Viktorem Orbánem, a kromě něj jsou v ní například europoslanci z francouzského Národního sdružení Marine Le Penové a další krajně pravicové a euroskeptické strany, i expremiérova rétorika jsou důkazem, kam bude ANO nadále směřovat a s čím bude chtít uspět ve volbách nejdůležitějších – sněmovních v roce 2025.

Z Babiše se zkrátka stává národovec, který sympatizuje s mužem, jenž se bez mandátu NATO či EU setkal s agresorem Vladimirem Putinem. Z liberálnosti ANO zbyly jen trosky, teď patří k těm extremističtějším. Otázkou je, zda je to jen marketing, anebo Babiš po 12 letech v politice ukázal svou pravou tvář a potáhne nás zpět na východ. Pravda se ukáže asi až poté, pokud by se Babiš chopil v Česku znovu vlády.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Je větší zlo francouzská levice, nebo lepenovci? Členové pětikoalice se pohádali kvůli volbám

Tagy: