Babišova slova o nové totalitě? Strašná urážka a chucpe. Sám z komunismu těžil, říká Dvořák

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 24.9.2023

Když expremiér Andrej Babiš (ANO) hovoří o nové totalitě, je to strašnou urážkou obětí skutečných totalit. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to prohlásil ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Dodal, že jeho rodina zažila nacistickou i komunistickou diktaturu z té špatné stránky. Oproti tomu Babiš měl podle Dvořáka za komunismu aktivně spolupracovat s režimem a z tehdejší totality těžil. Babišova slova označil za „chucpe“. Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček Dvořákovi oponoval, že nacistická ani komunistická totalita „také nepřišly přes noc“.

Babiš a další příslušníci opozice v posledních měsících často říkají, že politika vlády premiéra Petra Fialy (ODS) je „nová totalita“.

Dvořák v Partii tyto výroky zkritizoval. „Já považuji řeči o nové totalitě ze své podstaty za strašnou urážku obětí skutečných totalit,“ řekl ministr a popsal zkušenosti své rodiny s diktaturou. „Část mé rodiny za nacistické totality zůstala ve spalovacích pecích v Treblince. Mého otce komunistická totalita vyhodila z práce, mého bráchu ze školy, moji matku z práce, mě vyhodili z práce v kanceláři v lednu 1989 do výroby na jatkách, 17. listopad jsem strávil ve stáčírně sádla,“ zmínil ministr.

Naopak připomněl Babišovu komunistickou minulost. „Víme všichni, že komunisti ven nepustili nikoho, kdo nespolupracoval, nebyl velmi aktivním proponentem té tehdejší skutečné totality. A jestliže dneska někdo, kdo tak aktivně spolupracoval a těžil z toho, jak fungovala totalita komunistická, mluví o současné době jako o totalitě, tak je to prostě s odpuštěním chucpe,“ komentoval Dvořák. Dodal, že je to, jako kdyby „vrah rodičů u soudu žádal o snížení trestu, protože je sirotek“.

Zároveň doplnil, že kdyby tady byla totalita, Babiš a jeho lidé by coby opozice neměli prakticky žádný prostor v médiích nebo by byli přímo zadrženi. „Pan poslanec Babiš mluvil šest hodin, kdy nepřetržitě nemluvil k programu, ale kritizoval vládu za to, co všechno dělá špatně. Máme tisíce médií, která mají prostor a dávají prostor kritikům vlády. Lidé, kteří se shromažďují na náměstích, mohou protestovat proti vládě a nic se jim nestane. Mě za to vyhodili z práce,“ zmínil dále Dvořák.

Vondráček reagoval slovy, že „nacistická totalita nepřišla přes noc“. „Měla nějaký nástup, přece i Německá republika měla psanou Ústavu, zákony a pravidla, tak kde se vzal (Adolf) Hitler? A komunisté také nepřišli přes noc, měli nějaký vývoj,“ řekl místopředseda ANO. „My netvrdíme, že tady máme nějakou diktaturu,“ dodal. To rozporoval Dvořák slovy, že Vondráčkův šéf Babiš „to tvrdí stokrát za den“.

Tagy: