Bahno ochromilo pumpu a „splavná“ D1. Českem se prohnaly silné bouřky, kroupy měly i 2 cm

Následky bouřek na dálnici D1 u Průhonic nedaleko Prahy

Silné bouřky dorazily do Česka v pátek večer. Doprovázelo je krupobití. Nejsilnější srážky postupovaly večer od jihu do Středočeského kraje. Kromě Prahy zasáhly i Příbramsko, Rokycansko a Plzeňsko. Hasiči odčerpávali vodu z lagun, které se tvořily, protože voda nestíhala stékat z veřejných komunikací.

V hlavním městě voda zatopila několik míst. „V souvislosti s vydatným deštěm jsme zasahovali zatím u několika případů. Jednalo se o čerpání vody ze zatopených prostor a lagun na komunikaci,“ uvedli pražští hasiči na Twitteru.

„Po 22. hodině nebylo například u benzinové pumpy u Průhonic téměř možné natankovat. Kolem stojanu se vylilo bahno. Do akce musela obsluha, která s hrablem na sníh místo rychle čistila,“ popsal CNN Prima NEWS jeden z řidičů.

Vydatný déšť zkomplikoval i dopravu na dálnici D1 u Prahy. Na pátém kilometru se vytvořila laguna, která omezila provoz. „Budeme čistit odtokové kanály podél dálnice,“ oznámili pražští hasiči na Twitteru hodinu před půlnocí. Později doplnili, že voda již z dálnice odtéká, jedno uvízlé auto museli odtáhnout. Řidiči na sociálních sítích ironicky sdíleli záběry „splavné“ dálnice.

Celkem vyjížděli hasiči v hlavním městě do pátečních 23:00 k více než 20 zásahům vyvolaným počasím. Ve většině případů čerpali vodu.

Takřka 80 výjezdů

Středočeští hasiči v noci zasahovali téměř u 80 případů souvisejících s bouřkami. Většinou odstraňovali popadané stromy, nejvíce na Benešovsku. Další výjezdy souvisely s technickou pomocí a čerpáním vody, řekl v sobotu mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora.

Z celkového počtu výjezdů v regionu bylo 46 u popadaných stromů a 15 odstranění nebezpečných stavů, jako jsou uvolněné části střech, poletující předměty a podobně. „Mezi další zásahy související s počasím patřilo i čerpání vody. U tohoto typu zásahu jsme zasahovali během noci sedmnáctkrát, nejvíce na Příbramsku,“ uvedl Sýkora.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) silné bouřky na řadě míst přešly spíše do intenzivního trvalého deště. „Na stanici v Hrádku u Rokycan jsme za poslední tři hodiny zaznamenali extrémní srážky, a to 128,8 mm, z čehož jen 90 mm spadlo za poslední hodinu. V oblasti na Rokycansku stále prší,“ uvedli hydrometeorologové na Twitteru.

Za 24 hodin pršelo nejvíce v jihozápadní polovině Čech a v okolí Prahy. Některé řeky dosáhly 2. povodňových stupňů. Hladiny mohou stoupat i v sobotu.

Na Plzeňsku se kolem 21. hodiny místy vyskytovaly velmi silné bouřky s úhrny kolem 50 milimetrů za hodinu, nárazy větru kolem 70 kilometrů za hodinu a kroupami o průměru kolem dvou centimetrů. Velmi silné bouřky postupovaly podle ČHMÚ také přes Benešov a Prahu dále k severu až severozápadu.

V oblasti Táborska na stanici Olší v bouřce spadlo během hodiny kolem 50 mm srážek, v bouřce se vyskytovaly také kroupy o průměru kolem dvou centimetrů a nárazy větru kolem 70 km/h.

Výstraha zůstavá v platnosti

Výstraha před velmi silnými bouřkami s vysokým stupněm nebezpečí byla vyhlášena s platností od pátečních 14:00 do sobotních 2:00 hodin, a to pro Prahu, střední Čechy, Plzeňský kraj, jižní Čechy a část Vysočiny. Přívalový déšť mohl rozvodnit malé toky, zatopit podjezdy nebo podemlít komunikace. V Plzeňském a části Jihočeského kraje proto od 15:00 do sobotního poledne platí také povodňová bdělost. Znamená to riziko vzestupu hladin, kdy se ale voda ještě nevylévá z břehů.

Meteorologové rovněž upozornili, že v bouřkách mohou nárazy větru vyvracet stromy a lámat větve, nebezpečné jsou i kroupy a blesky. „Je nutné zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty a podobně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst,“ uvedli. Nabádali i k opatrnosti při řízení.

⚡️Dnes nás čeká významná, ale složitá bouřková situace. Nad naším územím se totiž vlní studená fronta a během dne přes...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Friday, August 19, 2022

V Jihomoravském, Moravskoslezském, Zlínském a Olomouckém kraji byla rovněž vyhlášena výstraha před bouřkami s nízkým stupněm nebezpečí, a to od pátečních 20:00 do sobotního dopoledne. Úhrny v těchto bouřkách mohou být asi 30 milimetrů. Také na těchto místech ale hrozí kroupy i silné nárazy větru.

Tagy: