Balaštíková: Politici by měli přikročit k úpravě marží. Cesta do pekel, oponuje Bendl

Poslanci Balaštíková a Bendl v pořadu Co na to vaše peněženka

Co na to vaše peněženka 24.10.2023

Aby politici nařizovali firmám, za kolik a s jakou marží mají co prodávat, je podle poslance Petra Bendla (ODS) cestou do pekel a měl by rozhodnout trh. Uvedl to v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Poslankyně opozičního hnutí ANO Margita Balaštíková je ale opačného názoru a v zásahu zvenčí spatřuje jediné východisko.

„Považuji za neakceptovatelné, abychom firmám, zemědělcům, zpracovatelům a prodejcům nařizovali, jaké marže mají nebo mohou mít. Takový krok by vedl k potlačení konkurence,“ uvedl Bendl. „V současnosti, pokud někdo má větší marži, znamená to, že existuje prostor na trhu, a tato situace umožňuje novým hráčům na něj vstoupit a nabízet produkty za nižší marži a ceny,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Máslo, cukr i vejce rapidně zlevňují. Za kolik dnes seženete základní potraviny?

Právě trh by podle poslance za ODS měl sehrát hlavní roli, nikoliv politici. „Protože ve druhém případě by se jednalo o cestu do pekel,“ uvedl a doplnil, že požadovat něco takového po Poslanecké sněmovně, ministrovi či vládě je naivní a nefunkční.

Poslankyně Balaštíková ale nevidí v současné situaci jiné východisko. „Není možné, aby prvovýrobce měl 3 % zisku, zpracovavatel 4 % a řetězec kolem 100 %, to přece není normální,“ zdůraznila a nadhodila příklad z Velké Británie, kdy pomohlo, až když přikročili k zákonnému opatření a vymáhání tohoto zákona.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Stejné slevy v různých obchodech? Řetězce se navzájem domlouvají, míní Křeček

Tagy: