Baldwin kvůli smrti kameramanky poprvé stanul před soudem. Na školení nedával pozor

Americký herec Alec Baldwin se poprvé objevil před soudem. Prokuratura ho formálně obvinila z neúmyslného zabití kameramanky Halyny Hutchinsové během natáčení westernu Rust. Stejnému obvinění čelí i žena, která pro film obstarávala zbraně.

Život talentované kameramanky vyhasl 21. října 2021. Spoušť zbraně, ze které vyšel smrtící projektil, stiskl při zkoušce jedné ze scén herec Alec Baldwin.

„Při té zkoušce tam nemělo být nic. Měla to být studená zbraň bez nábojů nebo jen jejich makety. Pomalu vytáhnu zbraň, otočím se a natáhnu pistoli. Ta vystřelí. Ona narazí na zeď a skácí se k zemi,“ popisoval herec při vyšetřování osudné vteřiny tragédie.

K TÉMATU: Šerif zveřejnil video v Baldwinově případu. Ukazuje jeho reakci na smrt Hutchinsové

Podle shromážděných důkazů došlo v den střelby nejméně k deseti opomenutím nebo lehkomyslným činům. „Ten den neměli používat skutečnou zbraň, měli použít gumovou nebo plastovou atrapu,“ prohlásila prokurátorka Mary Carmacková-Altwiesová.

Tragédii tak mohl způsobit celý řetězec nedbalostí. Jednou z nich bylo povinné bezpečnostní školení. Trvalo jen 30 minut místo plánované hodiny a Baldwin mu nevěnoval pozornost. Místo toho telefonoval s rodinou.

Záhadou stále zůstává, jak se ostrý náboj do zbraně dostal. „Nevíme a možná odpověď na tuto otázku nebudeme znát nikdy. Alec Baldwin ale zbraň nezkontroloval a neudělal nic z toho, co udělat měl,“ prohlásila prokurátorka.

Z neúmyslného zabití je obviněna také Hannah Gutierrezová-Reedová, která pro film obstarávala zbraně.  Oba budou před soudem vypovídat 24. února on-line. Oběma hrozí tresty až pět let vězení v případě uznání přitěžujících okolností.

Tagy: