Baldwinovi měl podat nabitou zbraň, teď promluvil: Je to šok, Halyna byla kamarádka

Asistent režie Dave Halls

Je hlavním podezřelým, herci a producentovi Alecu Baldwinovi měl totiž právě on podat omylem nabitou zbraň. Asistent režie Dave Halls více než 10 dní mlčel, teprve nyní se k tragédii vyjádřil. Otázky, které kolem nehody zůstávají, ale nezodpověděl. Vyšetřování nehody, která se stala při natáčení westernu Rust, mezitím dále probíhá.

Asistent režie Halls měl zbraň v ruce jako poslední. Slovy „cold gun“ ji označil za bezpečnou a podal ji herci Alecu Baldwinovi. Dave Halls prolomil mlčení po více než 10 dnech. Pro deník New York Post řekl, že je šokován a zarmoucen.

„Halyna Hutchinsová nebyla jen jedním z nejtalentovanějších lidí, se kterými jsem pracoval, ale také přítelkyní. Jsem z její smrti v šoku a zarmoucen. Doufám, že tato tragédie přiměje průmysl k přehodnocení svých hodnot a postupů, aby bylo zajištěno, že nikdo už nebude během tvůrčího procesu zraněn,“ vzkázal Halls ke smrti kameramanky.

Nešťastný incident zažila také rodina herce Brandona Leeho, syna slavnějšího otce Bruce. Brandon byl totiž omylem zastřelen při natáčení filmu Vrána v roce 1993. „Myslím, že by herci měli být povinně proškoleni (mělo by být vyžadováno), aby si dokázali zbraň sami zkontrolovat a věděli, jak je vhodně používat,“ cituje francouzskou agenturu AFP web France24.

Režisér Joel Souza policii popsal, že podle bezpečnostních protokolů má zbrojíř předat zbraň asistentovi režie, který by se měl ujistit, že v ní nejsou žádné ostré náboje, než ji předá herci.

Baldwin se snažil během tohoto těžkého období rozptýlit oslavami Halloweenu. Aby manžela přivedla na jiné myšlenky, vzala ho jeho choť Hilaria na kávu a nákupy. Rodina svátek slavila ve Vermontu po boku svých šesti dětí. „Svého muže jsem sem přivedla, protože musíme nad Halyninou smrtí truchlit. Alecovi se stala opravdu děsivá věc. Snažím se omezit jeho posttraumatický syndrom,“ poznamenala Baldwinová pro New York Post.

Americká policie a prokuratura případ stále vyšetřují a jednou z variant je i ta, že by mohl být stíhán samotný Baldwin. Jako herci mu zřejmě stíhání nehrozí, odpovědný ale může být v roli producenta filmu.

Tagy:
pistole nehoda smrt zbraň Halloween tragédie herec Alec Baldwin Rust Brandon Lee Halyna Hutchinsová Joel Souza Dave Halls New York Post Vermont