Banka si spletla rodná čísla a po seniorovi vymáhala dluhy. Potvrzení od ní žádal měsíce

Pokud se jmenujete stejně jako někdo, kdo má dluhy a nesplácí je, můžete se dostat do nepříjemné situace. Jednu takovou zažil důchodce z Olomoucka, kterému banka prostřednictvím vymáhající agentury hrozila exekucí, pokud nezaplatí dluh z kreditní karty. Případ nyní řeší Asociace inkasních agentur a stále není u konce.

Vladimír Bílek se několik měsíců snaží přesvědčit banku, že jí nic nedluží. „Jsem důchodce, po infarktu, mám z toho strašné nervy, nemůžu nikam odjet,“ popsal pro CNN Prima NEWS svoji životní situaci. Původní dluh z kreditní karty v řádech stokorun se vyšplhal na 22 tisíc. A banka předala pohledávku k vymáhání inkasní agentuře.

„Už tři čtvrtě roku jsem bombardovaný výhružkami, že mám něco zaplatit a když to neudělám, začne exekuce,“ nechápe senior. Inkasní agentura nakonec zjistila, že pan Bílek je jiný pan Bílek, s jiným rodným číslem, než kterého hledá. Šlo tedy jen o pouhou shodu jmen. A zaslala omluvný dopis.

ČTĚTE TAKÉ: Češi jsou stále zadluženější. Lidé si často musí půjčovat i na běžný provoz domácností

Potvrzení o tom, že tedy nic nedluží, ale chtěl poté pan Bílek od banky marně. Letos v lednu pohledávku dokonce prodala neznámé firmě. Vše už řeší i Asociace inkasních agentur. „Je to extrémní případ. Určitě bych doporučila nenechávat bez povšimnutí, když přijde nějaká upomínka, ale obratem kontaktovat inkasní agenturu i věřitele. Ten je odpovědný za to, co se s pohledávkou děje,“ vysvětluje Jana Tatýrková, výkonná ředitelka Asociace inkasních agentur.

Redakce CNN Prima NEWS požádala o vyjádření také přímo banku. „Přestože nedošlo k pochybení na straně banky, s pánem jsme se spojili a domluvili jsme se na ukončení sporu s omluvou za vzniklé nepříjemnosti,“ stálo v e-mailu od mluvčí Raiffeisenbank Terezy Kaiseršotové.

Vladimír Bílek nicméně na potvrzení, že opravdu nic nedluží, stále čeká. „Že dojde k omylu, se může stát. V tom množství klientů přehlédnou rodné číslo. Ale v momentě, když to sami uznají, by to měli okamžitě napravit,“ uzavírá senior.

Tagy:
banka Olomoucký kraj exekuce Raiffeisenbank rodné číslo pohledávka