Konec energetické krize? Měli jsme jen štěstí na počasí, říká Janeček. Čechy ale pochválil

Nemyslím si, že je energetická krize překonána. Máme štěstí, že počasí je takové, jaké je, a že jsme ukázněný národ. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to uvedl bývalý předseda představenstva Pražské plynárenské Pavel Janeček. Zdůraznil, že nadále nejsou vyřešeny terminály, přepravní cesty a skladování zkapalněného plynu.

Vládou nastavené cenové stropy na energie budou mít podle Janečka smysl tak dlouho, dokud se nevyřeší „fundamenty trhu, které nefungují“. „Tedy ty, které způsobily obrovské nárůsty cen, a to se zatím neděje. Nejistota je obrovská. Cenové stropy jsou nastaveny pro období 2022/2023, ale myslím, že budou prodlouženy. Souvisí to s energetickou situací,“ podotkl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMATCeny supermarketů jsou nemorální. Svícení na regály nemůže být tak drahé, zlobí se Nekula

Zásadně nesouhlasí s prohlášením některých odborníků, že je energetická krize překonána. „Nemyslím si to. Máme obrovské štěstí, že počasí je takové, jaké je, a že jsme ukázněný národ. Že je nedostatek zemního plynu na trhu, který by byl k dispozici, to pro Evropu zatím vyřešeno není. Plynu je nekonečné množství, ale chybí terminály, přepravní cesty a skladování zejména pro ten zkapalněný,“ pokračoval.

Závislost na Rusku částečně trvá

S tímto souhlasil také výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor. „Jsou zde nejistoty. Musíme si také přiznat, že jsme se závislosti na ruském trhu nedokázali zcela zbavit. Je to proces, který bude zřejmě ukončen kolem roku 2025 nebo 2026,“ doplnil.

Gavor také hodnotil situaci, kdy ceny energií na trhu prudce klesají. „Celková meziroční úspora u plynu je kolem 19 procent, když to očistíme o vlivy počasí, které nám přálo, tak dostaneme kolem 13 procent. Tím gró byl však ekonomický stimul – energie byly drahé. Je to nepříjemná šoková léčba, ale zabírá,“ dodal.

Kdy by lidé měli uvažovat nad uzavřením nových smluv na dodávky energií? A jak si podle expertů s ekonomickými otázkami poradí Petr Pavel v roli prezidenta? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: