Banky chtějí zjednodušit platby. Lidé si mohou posílat peníze přes telefonní čísla

Mobilní telefon (Ilustrační foto)

Co je platba na kontakt?

Rychlejší a jednodušší by měla být takzvaná platba na kontakt, kterou připravují banky v Česku. Lidé nebudou muset znát číslo účtu příjemce, přesto mu budou moci poslat peníze. Stačí znát jeho telefonní číslo. Česká národní banka v pondělí spustila registr, který to umožní.

Většina bank se chystá, že novou službu spustí už v listopadu, některé pak od Nového roku. Posílání peněz bude vypadat stejně jako platby přes internetové bankovnictví. Místo čísla účtu se ale vyplní pouze telefonní číslo příjemce. V aplikaci lidé dokonce uvidí, komu telefonní číslo patří.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jaká je nejlepší ochrana bankovních účtů? Základem jsou nejen silná hesla a obezřetnost

„Hlavním cílem je zjednodušit posílání peněz mezi lidmi. Maximální limit pro jednu poslanou platbu je pět tisíc korun, jsou to spíše malé částky,“ popsala ředitelka odboru komunikace a mluvčí České národní banky Petra Krmelová. „Přes 80 procent plateb, které si lidé posílají z účtu na účet, je právě do pěti tisíc korun,“ podotkla mluvčí AirBank Jana Pokorná.

Důležitá je registrace telefonního čísla u České národní banky, bez ní posílání peněz nepůjde. „Slibujeme si, že ubyde omylů, kdy člověk zadá něco špatně,“ řekl mluvčí České bankovní asociace Radek Šalsa.

S připojením do takzvané platby na kontakt počítá devět bank. „Od poloviny listopadu budeme klientům přímo v našem mobilním bankovnictví tuto službu nabízet,“ sdělil mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. „Počítáme, že tyto platby spustíme v průběhu listopadu,“ sdělila Pokorná

Jeden bankovní účet může být svázaný s několika telefonními čísly. „Pokud jste manželé a máte společný bankovní účet, tak samozřejmě lze spárovat se dvěma mobilními čísly,“ řekla Krmelová. Banky, které službu nespustí do konce roku, slibují, že tak udělají hned zkraje toho příštího.

Tagy: