Barbarský a neomluvitelný čin, napsal Pavel o střelbě v Chorvatsku. Nabídl pomoc s objasněním

Česká hlava státu Petr Pavel

Vražedná střelba v Chorvatsku

Česko je připraveno poskytnout podporu, která by pomohla usnadnit objasnění tragické střelby v chorvatském domově důchodců. Prezident Petr Pavel to uvedl v kondolenčním telegramu, který v úterý zaslal chorvatskému protějšku Zoranu Milanovičovi.

Střelba ve městě Daruvar si v pondělí vyžádala nejméně šest životů. Podle prvních zpráv do budovy vešel muž s pistolí a začal střílet kolem sebe. Několik dalších osob bylo zraněno. Policie pachatele zadržela v nedaleké kavárně. Zaměstnanec kavárny médiím řekl, že pachatel si objednal kávu a zbraň položil před sebe na stůl, napsal deník Jutarnij list.

ČTĚTE TAKÉ: Ve Vídni řádil agresivní Čech. Dvěma meči napadl místního, ten skončil v nemocnici

„S hlubokým zármutkem jsem se dozvěděl o násilném útoku v Domově pro seniory a zdravotně postižené ve městě Daruvar, který si vyžádal šest lidských životů a mnoho zraněných. Tento zločin, spáchaný na místě věnovaném péči o starší a zranitelné spoluobčany, je barbarský a neomluvitelný,“ napsal Pavel.

„V tuto těžkou chvíli stojíme po Vašem boku a jsme připraveni poskytnout jakoukoli podporu, která by pomohla zmenšit Vaše strádání a usnadnit objasnění této tragédie,“ podotkl prezident. Jménem svým, manželky Evy i českých občanů vyjádřil Milanovičovi, rodinám obětí i chorvatským občanům upřímnou soustrast.

Chorvatská média uvedla, že střelcem je 51letý bývalý příslušník vojenské policie. Podle deníku Jutarnji list šlo o známého násilníka, který před měsícem napadl svého známého, strčil mu pistoli do úst, načež ho shodil ze schodů a přivodil mu těžká zranění.

Daruvar je mimo jiné známý tím, že v něm z celého Chorvatska žije nejpočetnější česká menšina. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake v pondělí uvedl, že jeho úřad „zatím nemá indicie, které by nasvědčovaly, že se incident dotkl českých občanů“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Matka v USA zabila devítiměsíční dceru, pak nahá chodila ulicemi. Bylo to z milosti, řekla

Tagy:
Chorvatsko střelba domov důchodců Petr Pavel trestná činnost Jutarnji list trestná činnost, právo a spravedlnost Daruvar