Střelba v chorvatském domově seniorů: Zalezla jsem pod postel, šéf utekl oknem, líčí žena

Při střelbě v chorvatském domově důchodců přišlo i život nejméně pět lidí.

Střelba v chorvatském domově důchodců

Na okamžiky hrůzy se slzami v očích vzpomíná jedna ze zaměstnankyň domova pro seniory v chorvatském Daruvaru. Pro tamní média vypověděla, že skládala léky, když zaslechla první výstřely. Okamžitě se schovala pod postel, její nadřízený vyskočil z okna. Útočiště spolu s dalšími nakonec našla v knihkupectví. Střelbu má podle policie na svědomí 51letý bývalý příslušník vojenské policie, který v zařízení usmrtil svou matku a další čtyři lidi. V nemocnici zraněním podlehla šestá oběť.

První výstřely domovem pro seniory v chorvatském Daruvaru zazněly krátce po 10. hodině. Útočník na místě smrtelně poranil pět lidí, dalších sedm lidí bylo zraněno, uvedl policejní prezident Nikola Milina pro média. Brzy odpoledne se však počet obětí zvýšil poté, co v nemocnici jedna osoba podlehla svým zraněním.

ČTĚTE TAKÉ: Chorvatskem otřásla střelba. Žije babička? Rodiny zjišťují informace na místě tragédie

„Skládala jsem léky, když jsem zaslechla výstřely. Schovala jsem se pod postel, šéf utekl oknem. Ana jen vykřikla: ‚Utíkej, dítě!‘ Utekli jsme oknem a schovali se v knihkupectví. Nejsem zraněná, jen chci domů ke svým dětem,“ líčila přes slzy jedna z pracovnic domova pro televizi HRT.

Oběti střelil do hrudníku i hlavy

Dodala, že nikoho ze zraněných ani usmrcených neviděla. „Nic nevím,“ sdělila. Jak později odpoledne informoval Milina, mezi oběťmi je pět klientů ústavu – včetně matky podezřelého – a jeden zaměstnanec.

V domově pro seniory žilo celkem dvacet obyvatel, cituje ministra práce Marina Piletiče web Jutarnji. Ti, kteří v ústavu zůstali, byli podle chorvatských médií přemístěni do centra pro veterány.

Premiér Andrej Plenković podle stanice N1 hromadnou vraždu lidí, z nichž někteří se narodili ve 30. letech minulého století, označil za strašlivý čin, který Chorvatsko nepamatuje.

Jak přiblížil pro média Branko Sudar, chirurg z nemocnice v Pakracu, čtyři pacienti měli střelná poranění hrudníku a hlavy. Dva byli operováni a jsou stabilizováni, jeden s lehkým zraněním hlavy byl z nemocnice propuštěn. Některé z dalších obětí by se však měly nacházet v kritickém stavu. Na místo dorazil také psychiatr, aby poskytoval psychologickou pomoc přeživším.

Daruvar je známý tím, že v něm z celého Chorvatska žije nejpočetnější česká menšina. Ministerstvo zahraničí pro CNN Prima NEWS uvedlo, že úřad nemá indicie, které by nasvědčovaly, že se incident dotkl českých občanů. „Mezi zraněnými nebyl Čech,“ potvrdil resort.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Střelba na Sokolovsku. Útočník s obětí hrával tenis. Roli mohlo hrát zdraví, míní starosta

Tagy: