Problémy s medvědy pokračují. V Itálii děsilo zvíře myslivce, další se naložilo do bazénu

Medvěd se v Kalifornii koupal v bazénu.

Medvěd se v Kalifornii koupal v bazénu

Dva myslivce na severu Itálie v neděli pronásledovala medvědice. Jeden z mužů si při útěku pohmoždil žebra a byl převezen do nemocnice, informovala agentura APA. Zvýšenou aktivitu šelem pozorují také v americké Kalifornii. Na dvorku oplocené vily ve městě Burbank byl spatřen medvěd baribal, který zamířil do venkovního bazénu.

Dvojice myslivců potkala na cestě nad obcí Roncone v provincii Tridentsko spící medvědici. Ta se vzápětí probudila a začala je pronásledovat. Muži s křikem prchli. Jeden z nich podle místních médií utekl na strom a zřítil se, protože ho medvědice zachytila drápem. S zraněním byl poté převezen do nemocnice ve městě Tione.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chytil mě, odtáhl a vrhl se mi na nohy. Žádné poučky nepomůžou, popsal Peter útok medvěda

Na místě zasahovali lesničtí psovodi a provedli vyšetřování, aby rekonstruovali přesný průběh incidentu. Rovněž vyzvedli batohy obou mužů. Podle APA byly následně odebrány vzorky k určení identity zvířete.

Jen před několika dny byl v Roncone spatřen medvěd, který se toulal ulicemi vesnice. Pátého dubna v Tridentsku medvědice s kódovým označením Jj4 usmrtila 26letého běžce. Medvědi se vrátili v Tridentsku do volné přírody na konci 90. let minulého století v rámci programu financovaného z evropských fondů. Do hor byla vypuštěna desítka medvědů ze Slovinska, nyní jich tam žije asi 120.

V Kalifornii se medvěd koupal v bazénu

Současná vedra, která ve Spojených státech lámou teplotní rekordy, lákají zvířata k vodě. Ve městě Burbank tak medvěd baribal zamířil do venkovního bazénu u jedné z oplocených vil, kde si užíval nerušeného osvěžení.

Medvěd před koupelí vylezl na strom a přelezl zeď. Policie uvedla, že vyrazila do terénu, když bylo zvíře spatřeno na stráni nad čtvrtí.

Baribal není považován za příliš nebezpečného, při setkání s člověkem jen vzácně zaútočí. Policie v Burbanku ale zároveň se zveřejněním videa zvířete prchajícího před horkem sdílela tipy, jak se zachovat v případě setkání s medvědem. Lidé by například neměli nechávat venku neumyté zahradní grily či krmítka pro ptáky. Své psy by měli mít připnuté na vodítku a pro jistotu u sebe nosit sprej proti medvědům. Důležité je také nenechávat volně přístupné popelnice s odpadky, které by medvědy mohly přilákat.

Tagy: