Bartoš o Babišovi: To je strašně nevychovanej člověk. V pandemii nezachránil nikoho

Ivan Bartoš

Speciál 360°: Hlas lidu 1.9.2021

Čeští vrcholní politici se v debatě na CNN Prima NEWS pohádali ohledně zmrazení valorizace platů zdravotníků, které podle opozice prosazuje hnutí ANO. Předseda Pirátů Ivan Bartoš zdůrazňoval, že právě zdravotníci zachránili tisíce životů, zatímco premiér Andrej Babiš (ANO) podle něj nezachránil nikoho. Premiéra nazval také opakovaně nevychovaným člověkem, když mu předseda vlády neustále skákal do řeči.

„Na to, kolikrát od Andreje Babiše zaznělo, že děkuje zdravotníkům, tak dostupnost péče byla mizerná a slíbené příspěvky taky. Zdravotníci zachránili tisíce životů, vy jste nikoho nezachránil,“ vmetl Bartoš premiérovi, který mu během odpovědi neustále skákal do řeči. „To je strašně nevychovaný člověk,“ reagoval Bartoš na Babišovo zasahování do jeho řeči směrem k publiku.

Debata na CNN Prima NEWS byla totiž pod bedlivým dohledem voličů všech čtyř táborů. Zúčastnili se jí Andrej Babiš (ANO), Jan Hamáček (ČSSD), Ivan Bartoš (Piráti) a Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Předseda lidovců Jurečka k tématu platů zdravotníků hnutí ANO zkritizoval, že měsíc před volbami ještě nemá žádný program. „Musíme valorizovat o to, co můžeme. My v KDU máme řešení v našem programu. Program hnutí ANO neexistuje, zatím je pouze knížka,“ rýpl si v narážce na knihu Andreje Babiše, se kterou objíždí voliče namísto standardní předvolební kampaně.

Premiér proto pozval Jurečku na představení programu hnutí ANO. „Zvu pana Jurečku, zítra (ve čtvrtek) představujeme program. Za naší vlády se nejvíce navyšovaly platy vojáků i učitelů. Průměrný plat sestry 58 tisíc, doktorů 104 tisíc. Vy jste vždy hlasovali proti, máte jen kecy,“ reagoval premiér.

Podle Jurečky však půjde pouze o sliby. „Jsem zvědav, jestli to bude jen slibování a rozdávání. Vy jste úplně mimo realitu. Učitelé učili na svoje data, nedali jste jim ani korunu. Ty platy nejsou takové, jak jste slibovali, těch 150 procent,“ komentoval měsíce, kdy byly uzavřené školy a probíhala distanční výuka.

Babiše za zmrazení platů kritizoval také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Fotit se s nimi a pak jim zmrazit platy je nefér. Jsem rád, že hnutí ANO představí program a budeme to mít kompletní a budeme si moci vybrat,“ řekl.

Vicepremiér Hamáček v předvolební debatě zmínil, že vláda shání peníze na růst platů, kde se dá, mnohde už ale není kde brát. „Měl jsem debatu s kolegou Rakušanem, který nechce zmrazovat, ale nevím, kde ty peníze vezme. Musí brát třeba naftu hasičům,“ prohlásil. Reagoval tak na otázku člověka z publika, který řekl, že ho mrzí snahy zmrazení platů zdravotníků, policistů i hasičů.

Tagy: