Hamáček: Jsem očkovaný a žádný 5G vysílač se ze mě nestal. Volného nechci nazývat kolegou

Jan Hamáček

Speciál 360°: Hlas lidu 1.9.2021

Hlavním současným problémem covidové krize v České republice je šíření dezinformací o očkování. Shodli se na tom politici ve velké předvolební debatě na CNN Prima NEWS. Ministr vnitra Jan Hamáček šířící se hoaxy komentoval slovy, že se z něj po očkování nestal 5G vysílač.

„Musíme bojovat s dezinformacemi, jsem očkován a žádný 5G vysílač se ze mně nestal. Pojďme se v politice dohodnout, že se budeme hádat o něčem jiném a k očkování budeme mít stejný názor,“ řekl Hamáček v debatě.

Opřel se také do poslance Lubomíra Volného, který se na šíření dezinformací podílí. „Naštěstí nikdo z přítomných hostů dezinformace o covidu neživí. Skoro se obávám Lubomíra Volného nazvat kolegou,“ doplnil.

O dezinformační kampani hovořil také šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Ta Česko zasáhla intenzivně. Lidé mají objektivně strach. Měli bychom jim dát vybrat mezi vakcínami, mnoho z nich váhá nad očkováním i kvůli různým vakcínám. Měli bychom se zaměřit na lidi 65 plus,“ řekl lídr koalice Pirátů a STAN Ivan Bartoš.

Premiér Andrej Babiš (ANO) zase připomněl, jakým způsobem se snaží vláda lidi k očkování motivovat. Snažíme se přesvědčit lidi, aby se očkovali. Děláme kampaň, musíme přesvědčit ještě 9 procent lidí. Vláda doporučila, aby lidé dostali 2 dny volna, teď dostanou peníze i praktici a řešíme ještě protilátky,“ sdělil.

„Máme nejvíce promořených občanů na milion obyvatel. Situace je jiná než minulý rok, návrat z dovolených nebyl zvládnut. Snažili jsme se najít motivaci, děláme třeba lokální loterii. Dělali jsme maximum. Ti, co jsou zodpovědní, se nechávají očkovat,“ doplnil.

Tagy: