Bartoš uznal chybu: Digitalizaci jsme trošku podcenili. Katastrofa, destrukce a lži, zní z ANO

Ivan Bartoš (Piráti) a Robert Králíček (ANO)

Bartoš v Partii o digitalizaci

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v pořadu Partie PLUS připustil, že při prvotním spuštění digitalizace stavebního řízení došlo k podcenění situace. Stavební úřady jsou v současnosti zavaleny frontou žádostí. Místopředseda ANO Robert Králíček současnou situaci označil za katastrofu.

Snahy ministerstva pro místní rozvoj o digitalizaci stavebního řízení se zatím s úspěchem příliš nesetkávají. Přestože nový systém běží už přes měsíc, neustále si na něj stěžují jak úředníci, tak stavebníci. Opozice za to vládu nešetří. Lidé navíc podali řadu žádostí ještě před startem digitalizace a úřady proto čelí enormnímu přetížení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Primátor Hrabáč končí kvůli korupční kauze v ANO. Prakticky už je vyškrtnutý, řekl Babiš

„Ve vaší reportáži jsme viděli velké stohy podaných žádostí, to byly žádosti podané před zlomovým datem prvního července, kdy se spustil portál, přes který se podávají žádosti o stavby. Vše, co je podáno před tímto datem, se vyřizuje starým lokálním systémem. Většina lidí podala žádosti podle starých pravidel, to je největší zátěž pro stavební úřady. Někde je nárůst o 200 procent,“ řekl v pořadu Partie PLUS ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„To má vliv na to, kolik mají úředníci času na seznámení se s novým systémem. V něm už je šest tisíc žádostí. Pokud někdo čeká na kolaudaci, tak ty kolaudace systémem procházejí. Systém běží měsíc a něco, lhůty jsou nastaveny na dva měsíce. Systém se rozjede do plných obrátek. Za třicet dní nemohla vzniknout žádná škoda,“ vysvětlil místopředseda vlády pro digitalizaci.

Následně však čelil tvrdé kritice ze strany místopředsedy ANO Roberta Králíčka.

„Je to katastrofa, je to chaos a destrukce stavebního řízení. Ministr uvádí čísla, která nemůžeme ověřit. Panu ministrovi snad psaly už všechny odborné svazy, aby přijal nápravu. Byla tady nedůvěra už před spuštěním, poukazovali jsme na to, že systém není připraven. Stavebníci neměli jistotu, co bude po 1. červenci, proto nahrnuli na úřady jakékoli žádosti i nedodělané. Ministr nemá důvěru odborné veřejnosti, ani úředníků, ani tajemníků,“ tepal Králíček pirátského ministra a obvinil ho ze „lži“, když se Bartoš hájil, že na celé digitalizaci stavebního řízení stát významně ušetřil.

„My jsme na začátku a tam si myslím, že jsme to možná trochu podcenili,“ přiznal nakonec Bartoš určité problémy, které podle něj ale brzy odezní. Řekl, že do konce srpna hlavní problémy systému jeho tým odladí.

VIDEO: Soud poslal do vazby primátora Hrabáče. Eskorta ho odvezla bez nasazených pout

Tagy: