Ultimátum pro Bartoše. Pokud digitalizace nebude fungovat, měl by rezignovat, říká Skopeček

Poslanec Jan Skopeček (ODS)

Jan Skopeček, Radim Fiala, Štěpán Křeček, Ilona Švihlíková

Pokud se ministrovi pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti) do konce srpna nepodaří uvést do provozu systém digitalizace stavebního řízení, nedovede si poslanec Jan Skopeček (ODS) představit, že by předseda Pirátů nepodal rezignaci. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Ministru Bartošovi je potřeba dát do konce srpna prostor na to, aby dal systém digitalizace do pořádku. Protože tady nejde o to, jestli přežije jeden ministr. Ale o to, že hrozí, že bude zablokována výstavba v České republice,“ zdůraznil Skopeček s tím, že jde o problém ekonomický a národohospodářský.

ČTĚTE TAKÉ: Kolaps stavebního řízení může způsobit miliardové škody. Trpělivost dochází i pětikoalici

Zabránit problému by se podle Skopečka měli snažit všichni. „Bez ohledu na to, komu to přináší nebo nepřináší v tuhle chvíli politické nebo mediální body,“ podotkl poslanec

S tím souhlasil i místopředseda SPD Radim Fiala, který připomněl, že jde především o stovky firem, lidí, úřadů práce, architektů nebo starostů, kteří se dostávají do obrovských problémů. Fiala se ale obává, že řešení není blízko.

Z toho důvodu by byl pro svolání mimořádné schůze Sněmovny. „Nikoliv proto, abychom tam nadávali ministru Bartošovi. Ale jestli můžeme urychlit stavební řízení z hlediska papírové formy, která už dnes v zákoně není, jestli můžeme těm lidem pomoci, aby neplatili pokuty, či jestli můžeme posunout termín různých dotací,“ nastínil Fiala.

Pro to, aby se hledalo řešení už nyní, je i Skopeček. „Pokud totiž ten systém nepoběží na konci prázdnin, tak jsme ve vážném problému,“ sdělil.

I přesto, že je otázka personální odpovědnosti v tomto případě až druhotná, Skopeček rovněž připomněl, že Bartoš digitalizaci prezentoval jako vlajkovou loď svého angažmá na ministerstvu a rovněž jde o jedno z hlavních témat Pirátů jako politické strany. „Takže pokud selže v základní vlajkové lodi, se kterou na to ministerstvo šel, nedovedu si představit, že by nepodal rezignaci,“ poznamenal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Správná myšlenka, realizace se ale nedaří, říká Dufek k digitalizaci. Vznikl paskvil, míní Hrnčíř

Tagy: