Bartoš zůstává pirátským předsedou. Vicepremiér porazil europoslankyni Gregorovou

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Bartoš po znovuzvolení předsedou Pirátů

Vicepremiér Ivan Bartoš během sobotního celostátního fóra Pirátů v Brně obhájil pozici předsedy. Porazil tak další kandidátku na šéfku strany – europoslankyni Markétu Gregorovou. Ta nakonec byla zvolena 2. místopředsedkyní. Pravou rukou Bartoše se nově stala poslankyně Klára Kocmanová.

Bartoš po zvolení poděkoval za podporu, nebere ji za automatickou, jen „za dredy a vyřídilku“. Připomněl také, že letos a příští rok čekají zemi důležité volby. Cílem je Česko jako svobodná, tolerantní, demokratická a nejen digitálně propojená společnost, řekl.

ČTĚTE TAKÉ: Přečkali jsme velmi silné bouře. Spolupráce s vámi si vážím, vzkázal Fiala Pirátům

„Jsme strana, která razí liberální, proevropskou politiku,“ uvedl Bartoš. Chce, aby strana dále pracovala ve prospěch občanů. Věří, že ekonomika a životní úroveň v Česku se letos odrazí ode dna. Jako tematické priority zmínil dostupnost bydlení, podporu mladých lidí, protikorupční opatření, digitalizaci a omezování byrokracie, ale také komunikaci uvnitř pirátské strany.

Piráti by podle předsedy Bartoše měli voličům dále nabízet změnu a překonávat bariéry. V sobotním kandidátském projevu v Brně zdůraznil výdrž, pracovitost, obětavost a odvahu dělat správné věci, Gregorová zdůraznila snahu věnovat se vnitřní organizaci strany.

Třiačtyřicetiletý Bartoš je poslanec, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj. Piráty vedl v letech 2009 až 2014, znovu je v čele od roku 2016. V prvním kole volby v sobotu získal 569 hlasů, Gregorová 455. Ve druhém kole měl Bartoš 556 hlasů, Gregorová 300.

Před dvěma lety ve druhém kole hlasování získal Bartoš 662 z 948 hlasů a porazil senátora Lukáše Wagenknechta, kterého podpořilo 265 hlasujících. V prvním kole volby, ve kterém se hlasuje o takzvané přijatelnosti kandidátů na předsedu, tehdy ze čtveřice uchazečů nezískali potřebný nadpoloviční počet hlasů ostravský radní David Witosz a někdejší místopředsedkyně strany Jana Michailidu.

Místopředsednické posty ovládlo ženské pohlaví. Zvoleny byly Klára Kocmanová, Markéta Gregorová, Jana Holomčík Leitnerová a Dominika Poživilová Michailidu. Jedna z dosavadních místopředsedkyň Blanka Charvátová oznámila pozastavení členství ve straně.

Tagy:
politika Piráti Ivan Bartoš Česká pirátská strana Markéta Gregorová Klára Kocmanová