Přečkali jsme velmi silné bouře. Spolupráce s vámi si vážím, vzkázal Fiala Pirátům

Ivan Bartoš a Petr Fiala na zasedání celostátního fóra České pirátské strany

Ivan Bartoš obhájil post předsedy Pirátů

Už dva roky vedeme s Piráty tuto zemi. Té spolupráce – postavené na odpovědnosti – si vážím. Na celostátním fóru Pirátů to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). I když připustil určité rozdíly mezi oběma vládními stranami, upozornil na důležitost hledání kompromisu. To se podle něj daří.

Fiala v úvodu svého projevu ocenil fakt, že se akce uskutečnila v Brně. „Neměl jsem to sem daleko. Mou hlavní motivací, proč jsem přišel, je však skutečnost, že už dva roky společně vedeme tuto zemi. Té spolupráce – postavené na odpovědnosti – si vážím,“ vzkázal premiér koaličnímu partnerovi.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti budou volit předsedu. Vyhraje Bartoš, kapři si rybník nevypustí, míní komentátor

Piráty a ODS podle Fialy zdaleka nespojují jen stejní političtí soupeři, kteří se nyní nacházejí v opozici. „Říká se, že jsme uvnitř vládní koalice od sebe nejdál. Už jsme se několikrát přesvědčili, že toto tvrzení je velmi zjednodušené a ne vždy pravdivé. Jsme si blízcí například v případě boje proti byrokracii či v otázce daní,“ řekl šéf ODS.

„Pochopitelně se neshodneme ve všem. Jsme různé politické strany, to by nás nemělo znervózňovat. Důležité je hledat kompromis, v tom je náš vládní tým silný. Nepřetlačujeme se a respektujeme se. Za tuto spolupráci bych vám chtěl poděkovat,“ dodal.

Již loni v dubnu Fiala dorazil na jednání celostátního fóra Pirátů v Liberci. Tehdy uvedl, že se s Pirátskou stranou nachází na jedné lodi. Nyní svůj výrok doplnil: „Při této plavbě jsme dokázali přečkat velmi silné bouře. Můžeme očekávat, že zbytek naší plavby bude příjemnější.

Piráti si během soboty zvolí kompletní nové vedení. Funkci předsedy bude obhajovat vicepremiér Ivan Bartoš, kterého vyzve europoslankyně Markéta Gregorová. Veškeré podrobnosti o volbě pirátského předsednictva naleznete pod tímto odkazem.

Tagy: