Strach na Valašsku: Běhá tady medvědice s mláďaty, viděli jsme je, dušují se místní

Na Valašsku se pohybuje medvědice

Medvědice se zakousla muži do čela

Na Valašsko se možná zatoulala medvědice se dvěma mláďaty. Podle několika svědků se šelmy pohybovaly ve Vizovických vrších v okolí Bratřejova. Nezachytily je ale fotopasti ani se nenašly jejich hodnověrné stopy. Někteří odborníci tak zatím odmítají přítomnost přísně chráněných zvířat potvrdit.

Medvědici s medvíďaty údajně vidělo několik vesničanů v okolí Bratřejova, Lhotska a Drnovic, tedy v srdci Vizovických vrchů. „Jezdím do lesa na Křižné cesty a tam se pohybovala ta medvědice, takže už mám strach teď jezdit,“ popsal jeden z obyvatel Bratějova.

Zatím jedinými stopami po medvědech jsou takzvané „zálehy“, které prý myslivci objevili na poli nedaleko Bratřejova. „Bylo to teda relativně blízko u cesty, proto si myslíme, že je svědectví reálné,“ uvedl předseda mysliveckého sdružení Filip Čech.

Starostové dotčených obcí proto na webových stránkách i v obecním rozhlase varovali před medvědy místní obyvatele. „Manželka říkala: ‚Nejezdi, v sedmdesáti letech tě sežrat medvěd, to by bylo blbé,‘“ popsal jeden z obyvatel Bratřejova. „Ne, že bych měl strach, ale jsem pozornější, když jdu do lesa. Navíc chodím se psem, takže ten by mě upozornil,“ sdělil další.

Odborníci na velké šelmy ale zůstávají opatrní. Přítomnost medvědice s medvíďaty se prý zatím nepodařilo věrohodně potvrdit. „Výskyt medvědice s medvíďaty není úplně pravděpodobný v této oblasti vzhledem k tomu, že nejbližší místa, kde je trvalý výskyt medvědů a kde se medvědi pravidelně rozmnožují, jsou až Strážovské vrchy nebo území Malé Fatry,“ vysvětlil Michal Bojda z hnutí Duha.

Medvědi se ale každopádně na Valašsku pravidelně objevují. Většinou se tam zatoulají ze Slovenska. Nejvíce rozruchu vzbudila na podzim 2018 medvědice, která se toulala na Vsetínsku. Zabíjela ovce a ničila včelí úly. Celkově napáchala škody za statisíce. Odborníkům se podařilo nasadit medvědici sledovací obojek. Po několika měsících si jí ho ale podařilo strhnout a poté zmizela neznámo kam.

Tagy:
medvěd Slovensko zvíře Valašsko medvědice Bratřejov Drnovice