
Výpověď bez důvodu? Návrat do časů roboty, říká Středula. Podle expertů pomůže zvýšit mzdy
Letošní sezóna je druhá nejhorší za posledních sedmnáct let, hlásili nedávno zemědělci. Nejhůře se i kvůli náhlým jarním mrazům dařilo při pěstování ovoce, především jablek nebo vinné révy. A situace se týká také obilovin. Hodnocení přitom přišlo ještě před povodněmi, které v uplynulém týdnu ochromily části Čech i Moravy. Jak pohroma ovlivní už tak chudou sklizeň a jak vše zmíněné pocítí Češi jako koncoví spotřebitelé? Je prvním poslíčkem předznamenávajícím opětovné zdražení potravin máslo, jehož cena se vyšplhala k sedmdesáti korunám? O tom v pořadu Co na to vaše peněženka diskutovali David Bednář, generální ředitel Drůbežářského závodu Klatovy a Michal Kučera, předseda sněmovního Zemědělského výboru z TOP 09, podle kterého je vysoká cena másla nesmyslná.
Jako horký brambor si vinu za vysoké ceny potravin mezi sebou přehazují zemědělci, potravináři a obchody. Rozsoudit se je snaží ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který míní, že na současném problému má svůj podíl každá skupina. Podle aktuálních dat jsou ovšem ceny od zemědělců meziročně o 16 procent nižší. Ekonomové tak ukazují na výrobce a supermarkety. Tah se zlevněním potravin je teď prý na nich.
Ceny potravin v Česku letí nahoru. V minulém měsíci nejvíce zdražilo ovoce. V porovnání s minulým rokem dokonce o jednu čtvrtinu. Za kilo jahod zaplatíme v průměru o 30 korun víc než v minulém roce. Vysoké ceny jsou patrné i u jablek. Za brambory zaplatíme naopak méně.
Vepřové maso je nejdražší za posledních deset let. Cena stoupá dlouhodobě a momentálně na ni mají vliv i další dva faktory: prasečí mor v Číně a grilovací sezóna. „Jelikož je hlavní grilovací sezóna, šla cena jako každý rok nahoru. Je velká poptávka a nedostatek masa,“ vysvětluje řezník Pavel Voborský.
Pandemie, omezený mezinárodní obchod, nedostatek pracovní síly a sucho. To jsou faktory, které ženou ceny potravin v tuzemsku strmě vzhůru. Jak situaci vyřešit? Na tuto otázku odpovídali v pořadu 360° Pavlíny Wolfové agrární analytik Petr Havel, ekonom Tomáš Prouza a manažer restaurace V Kolkovně Jiří Windsor.