Během půl roku mě znásilnilo 400 mužů, tvrdí 16letá dívka. Sexuálně ji zneužíval i otec

Sexuální násilí

Indií otřásá případ znásilnění nezletilé dívky

Nejméně sedm mužů zatkla policie na západě Indie v souvislosti s údajným znásilněním 16leté dívky. Ta tvrdí, že byla několiksetkrát zneužita stovkami mužů, a to během pouhého půl roku. Tento poslední případ jen dokazuje, jak vážný problém se sexuálním násilím země má, píše web CNN.

Indická organizace CWC, která se zabývá ochranou dětí, uvedla, že 16letá oběť žila na ulici ve státě Maháráštra a přežívala díky žebrání na autobusové zastávce. Ředitel CWC Abhay Vitthalrao Vanave uvedl, že tři muži následně přinutili dívku k poskytování sexuálních služeb. Podle mladé ženy ji během šesti měsíců mělo zneužít okolo 400 lidí. Potvrzení skutečného počtu případů ale bude složité, protože dívka může identifikovat jen 25 údajných pachatelů.

Oběť se už dříve obrátila na policii, kde si stěžovala na příslušníka, který ji měl zmlátit. Policisté jí ale podle Vanaveho nevěnovali pozornost. A policie z města Beed nereagovala ani na otázky stanice CNN. V pondělním prohlášení nicméně stojí, že policisté vyšetřují osm mužů včetně jednoho nezletilého v souvislosti se znásilněním. Evidují rovněž jeden případ týkající se porušení zákona o sňatku dětí.

Dívka totiž uvedla, že byla ve 13 letech provdána za 33letého muže, který ji sexuálně zneužíval, stojí v policejním prohlášení. Vzhledem k tomu, že ji prý znásilňoval i vlastní otec, rozhodla se nakonec utéct a žít na ulici.

Aktivistka za ženská práva Jogita Bhajanová označila tento případ za „nejtragičtější v historii“. „Ta dívka prožívala muka každý den. Požadujeme tvrdé kroky vůči všem viníkům,“ dodala.

Znásilněná žena každých 18 minut

Indie se dlouhodobě potýká s obrovským počtem sexuálních útoků vůči ženám. Jen za loňský rok evidují úřady na 28 000 případů. V průměru tak proběhne znásilnění každých 18 minut. Podle expertů je ale reálné číslo ještě mnohem vyšší, protože spousta žen ze strachu útok ani nenahlásí.

Ačkoliv se v posledních letech výrazně zpřísnily zákony a zrychlilo jednání soudů, otřesné případy sexuálního násilí se stále objevují. Například letos v září zadržela policie 33 mužů pro podezření z hromadného znásilnění 15leté dívky, opět ve státě Maháráštra. V srpnu zase byla hromadně znásilněna a následně zavražděna 9letá dívka v metropoli Dillí.

Tagy: