Bek se brání nařčení z papalášství: Ministr se má věnovat práci, ne stát v kolonách

Ministr školství Mikuláš Bek

ZPRÁVY PLUS (171)

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) si podle svých slov není vědom, že by porušil pravidla pro použití majáčku služebního vozu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je pro ministry při přejezdech někdy nezbytný, možnost využít ho by ale měli užívat rozumně. Uvedli to při návštěvě Pardubického kraje a Vysočiny v reakci na informaci Mladé fronty Dnes, že Bek využil majáček a projel záchranářskou uličkou na dálnici D1, když mířil z Prahy domů na Moravu. Podle deníku k tomu zřejmě neměl důvod.

Bek uvedl, že signalizaci použil v souvislosti s pracovními povinnostmi. Majáček využívá ojediněle, často řídí sám a ve svém voze ho nemá.

„Rozumím, že je to senzitivní, i z pohledu veřejnosti je ale důležité, aby se ministr věnoval své práci, než aby postával v kolonách,“ uvedl Bek. Podle deníku využil signalizaci během cesty domů na Moravu 16. května, kdy na 85. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno hořel 16. května odpoledne návěs kamionu. Kvůli tomu se provoz na několik hodin zastavil. Ministr měl 16. a 17. května pracovní program v Praze a Olomouci, večer ho čekal rozhovor pro média z domova u Brna. V den, kdy jel s majáčkem po dálnici, končil živým vstupem z domova do pořadu ČT Události, komentáře.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bekova kauza? Vypadá to na papalášství, říká Leinert. Vyjádření resortu označil za nesmysl

Fiala uvedl, že členové vlády, kteří nejsou chráněnými osobami, mají k dispozici vozidla s majáky, která jim mají umožnit plnit povinnosti ústavního činitele, to znamená dostat se včas na místo i tam, kde tomu třeba brání dopravní komplikace. „Je na každém členovi vlády a na jeho povinnosti, aby s touto výhodou nakládal rozumně a nepoužíval ji tam, kde ji používat nemusí,“ uvedl předseda vlády. Rakušan doufá v to, že každý ministr dokáže odhadnout, kdy je použití majáku vhodné. Vždy je podle něj k rozhodnutí potřeba přistupovat s citem.

Deník připomněl, že si kritiku za jízdu s majáčkem po dálnici už dříve vysloužili i jiní politici, například bývalý ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09), exministr vnitra Radek John (Věci veřejné) či dřívější ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO), která je nyní eurokomisařkou. Záchranářskou uličku se zapnutým majáčkem v minulosti využil také bývalý děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík. Obhajoval se tím, že měl v autě člověka s velmi vážnými zdravotními problémy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ministr školství Mikuláš Bek řeší problém s majákem. Hájí se tím, že měl nabitý pracovní program

Tagy: