Bekova kauza? Vypadá to na papalášství, říká Leinert. Vyjádření resortu označil za nesmysl

Komentátor Hospodářských novin Ondřej Leinert

ZPRÁVY PLUS (171)

Případ ministra školství Mikuláše Beka (STAN), který jel záchranářskou uličkou s majákem, vypadá jako papalášství. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl komentátor Hospodářských novin Ondřej Leinert. Podle šéfredaktora deníku Echo24 Dalibora Balšínka leccos naznačuje, že si ministři vlády Petra Fialy (ODS) „skutečně užívají“ výsady, které jim jejich funkce poskytují.

Ministr školství měl záchranářskou uličku podle webu iDnes.cz využít 16. května okolo sedmé hodiny večer. Podle vyjádření jeho mluvčí Terezy Fojtové měl od 22 hodin živý vstup pro veřejnoprávní televizi. Do té doby však žádný další jeho oficiální program uveden nebyl.

ČTĚTE TAKÉ: Ministr Bek si měl krátit jízdu domů s majákem záchranářskou uličkou. Úřad pochybení odmítá

Důvod, který Bekovo ministerstvo k využití záchranářské uličky udalo, není podle Leinerta dostatečný. „Je zjevné, že resort neuvedl relevantní důvod. Kdyby ministr jel na akci s dalšími lidmi, není nic jednoduššího, než to říct. Takhle to vypadá jako papalášství,“ řekl komentátor.

Vyjádření resortu označil za nesmysl. „Dnes se již může kdokoli živě připojit pomalu odkudkoliv,“ sdělil Leinert. Pokud tomu bylo skutečně tak, jak tvrdí Bekova mluvčí, připomíná to podle komentátora „papalášství, které jsme naposledy viděli před drahnými lety za vlád Sociální demokracie a ODS“.

Balšínek ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil, že na užití majáku má ministr právo. Podle něj by ale měl vysvětlit, zda to v daném případě bylo nutné. Oprávněnost použití majáku podle něj vždy vyplývá z konkrétní situace.

„Ledacos naznačuje, že ministři vlády Petra Fialy (ODS) si své funkce skutečně užívají, jen nebyli pod takovým mediálním drobnohledem jako předchozí vlády,“ sdělil Balšínek. Doplnil, že vzhledem k tomu, že je většina ministrů z Moravy, „neexistuje den, aby po D1 neprojíždělo auto s vládním činitelem nebo státním představitelem“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Fiala by mohl se ctí odejít dělat eurokomisaře, tvrdí Valeš. Podle něj by tím pomohl ODS

Tagy:
maják Brno ODS Petr Fiala ministr školství Morava Mikuláš Bek Dalibor Balšínek Ondřej Leinert vláda Petra Fialy Dálnice D1