Belgická církev měla po porodu ukrást děti 30 tisícům žen. Některé nuceně sterilizovala

Kněz a miminko

Belgií otřásá skandál katolické církve

Belgickou katolickou církví otřásá skandál. Deník HLN přinesl řadu nových svědectví žen, které v minulosti hledaly v klášterech útočiště. Zejména, když byly v těžké situaci a čekaly dítě. Tam jim potomky ale údajně odebrali a prodali k adopci. Nařčení se objevila již v minulých letech, HLN však nyní odhadl počet zasažených žen až na 30 tisíc. Jeptišky měly ženy donutit se legálně dětí vzdát, jiným namluvily, že miminko nepřežilo. Některé z rodiček údajně bez jejich souhlasu sterilizovaly. Církev se už dříve omluvila, žádá však rozsáhlejší šetření.

„Hledala jsem ji, pátrala jsem po dceři dlouho. Kdyby byl Bůh, tak by se něco stalo. Chtěla jsem ji jen držet v náručí,“ vylíčila stanici RTL 67letá Cyrilla, jedna z obětí hrůzné praktiky. Mnoho podobných svědectví žen a jejich dětí shromáždil podcast Děti církve belgických novin HLN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Skandál ve Vatikánu. Vlivný kardinál a blízký spolupracovník papeže dostal u soudu tvrdý trest

Cyrilla byla v roce 1982 v těžké situaci, byla těhotná a nebyla vdaná. Poslali ji do zařízení, kde se o podobné ženy staraly jeptišky. „Musely jsme pracovat. Připravovaly jsme si jídlo, uklízely v kuchyni, v našich pokojích, musely jsme se ohánět,“ vysvětlila.

Rodila v nemocnici. Tam brzy pochopila, že něco je špatně: „Řekla jsem sestřičce, že mám bolesti. Odpověděla, že jsem porodila císařským řezem a pak mě sterilizovali. Hned jsem jí řekla, sterilizovali jste mě bez mého vědomí?“

Když se ptala po narozené dceři, dostala prý vyhýbavou odpověď. „Není tu,“ měla jí pouze říkat jeptiška. Až po dlouhých letech se dozvěděla, že dítě dali k adopci. Za 100 tisíc belgických franků (zhruba 60 tisíc korun). Nebyla jediná, jen částky se lišily. Dětí mělo být mezi 40. až 80. lety minulého století podle HLN kolem 30 tisíc.

Církev chce nezávislé vyšetřování

Belgická biskupská konference se podle deníku Brussels Times obětem nucených adopcí omluvila před vlámským parlamentem. „Od počátku, kdy se tato svědectví začala objevovat, jsme jasně dávali najevo, že chceme, aby pravda vyšla najevo a vše bylo nezávisle vyšetřeno,“ uvedl církevní mluvčí Tommy Scholtes.

Hloubkové zkoumání ale zatím nezačalo. Aféra přitom naplno vypukla před deseti lety. Scholtes zároveň zpochybnil finanční motivaci uvedených praktik. „Nejde tu o prodávání dětí nebo obchod s lidmi. Rodiny tak děkovaly řádovým sestrám, že se o děti staraly. Z příspěvků se financoval sirotčinec,“ řekl. Belgičtí biskupové se nicméně opět rodinám omluvili. Těm už to ale nestačí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Noční můra rodičů. Cizinec v Praze nabízel sex malým chlapcům, chytili ho díky bdělému otci

Tagy: