Ukrajina napadne Bělorusko, bojí se Lukašenko. S Putinem začal budovat společnou armádu

Běloruští tankisté na exhibici v Rusku (27. 8. 2022)

Matyáš Zrno a aktuální situaci na Ukrajině

Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko prohlásil, že jeho země pracuje na vytvoření společných vojenských sil s Ruskem. Tvrdí, že jde o reakci na údajné ukrajinské plány napadnout Bělorusko. Podle některých expertů se snaží Moskva zatáhnout Minsk do války a vznikající vojenská formace tomu může pomoci.

Když začala v únoru válka na Ukrajině, podstatná část ruských jednotek proudila ke Kyjevu z běloruské půdy. V tu chvíli to vypadalo, že se Bělorusko samotné každou chvílí zapojí do války. Jenže Rusku se první fáze války nevyvedla a své vojáky muselo od Kyjeva stáhnout na východ Ukrajiny.

S ústupem ruských vojsk se o zapojení Běloruska do války přestalo mluvit. Dokonce se objevovaly spekulace, že Lukašenko přestává být stoprocentně loajální Vladimiru Putinovi a do zpackané války se mu zapojovat nechce. Jenže nyní se otázka běloruského zapojení do konfliktu na Ukrajině opět vrací do hry.

„Kdo chce mír, chystá válku“

Nezávislý ruský list The Moscow Times informoval, že Bělorusko společně s Ruskem oznámily plán vytvořit společné vojenské síly. Ten má vycházet z alianční smlouvy, která oba státy zavazuje v případě ohrožení pomoci svému sousedovi. Nová vojenská formace má mít údajně čistě defenzivní charakter.

Lukašenko tvrdí, že zformováním sil musí jeho země reagovat na údajné ukrajinské plány zaútočit na Bělorusko. „Ukrajina nejenže mluví o útocích na území Běloruska, ale dokonce je i plánuje,“ sdělil Lukašenko podle agentury BelTA. „Kdo chce mír, chystá válku,“ doplnil běloruský vůdce, který si již před lety vysloužil přezdívku „poslední diktátor v Evropě“.

Web The Moscow Times napsal, že existují spekulace o fingovaném útoku na Minsk. Který by vypadal, že ho spáchali Ukrajinci, ale ve skutečnosti by za ním stáli Bělorusové nebo Rusové. Lukašenko by tím podle této teorie získal občanskou podporu pro zapojení Běloruska do války na Ukrajině.

Ruská provokace?

„Rusko se snaží zatáhnout Bělorusko do války, rozehrává provokace o tom, že údajně připravujeme útok na tuto zemi,“ komentoval vzrůstající napětí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj by měli zahraniční pozorovatelé monitorovat bezpečnostní situaci na hranicích Běloruska a Ukrajiny.

V současnosti ale běloruský útok na Ukrajinu není příliš pravděpodobný. Minsk tvrdí, že ve vznikající vojenské složce nebude příliš mužů. „Od ruských ozbrojených sil nemůžeme očekávat příliš velké číslo. Ale mělo by to být více než tisíc lidí,“ upřesnil Lukašenko.

Běloruská armáda má k dispozici 45 tisíc vojáků, 60 letadel a 600 tanků. Vyplývá to z informací estonského think tanku Mezinárodní centrum pro bezpečnost a obranu.

Tagy:
Vladimir Putin armáda útok vojáci invaze Bělorusko Alexandr Lukašenko Volodymyr Zelenskyj Rusko