Ultimátum pro Lukašenka: Bělorusové chystají na pondělí celonárodní stávku

Více než sto tisíc lidí v ulicích Minsku v neděli požadovalo odstoupení prezidenta Alexandra Lukašenka. Opozice mu dala ultimátum k rezignaci a propuštění všech politických vězňů, jinak zahájí v pondělí celonárodní stávku. Lukašenko výzvu ignoroval, bezpečnostní složky použily proti demonstrantům slzný plyn a zadržely přes 100 osob.

„Zítra, 26. října, začne celostátní stávka,“ citovala v neděli večer agentura Interfax opoziční vůdkyni Svjatlanu Cichanouskou. Právě ona dala Lukašenkovi před necelými dvěma týdny do neděle toto ultimátum. „Dnes ve 23:59 vyprší ultimátum našeho lidu dané prezidentovi. Pokud nesplní naše požadavky, Bělorusové zahájí národní stávku,“ uvedla předtím Cichanouská.

„Režim znovu ukázal Bělorusům, že síla je to jediné, čeho je schopen,“ uvedla v neděli Cichanouská, která v srpnových volbách kandidovala proti Lukašenkovi místo svého uvězněného manžela a nyní žije v exilu v Litvě.

Policie v neděli podle organizace pro lidská práva Vesna-96 zadržela při manifestacích 112 lidí, některé už ale propustila, uvedla večer agentura Interfax. Desítky lidí byly zadrženy také ve městě Lida na západě země, kde policie podle agentury Reuters použila proti demonstrantům i slzný plyn.

Centrum běloruské metropole před demonstrací uzavřely stovky policistů a vojáků. Úřady tam zavřely více než deset stanic metra a vypnuly vysokorychlostní internet pro mobilní telefony, aby lidem zkomplikovaly domluvu ohledně protestů. Davy lidí i přesto pochodovaly Minskem s historickými červenobílými vlajkami a skandovaly „demisi“ či „stávka“.

Lukašenko vládne v Bělorusku už 26 let a letos v srpnu ho ústřední volební komise opět vyhlásila vítězem prezidentských voleb. Opozice, Evropská unie, Spojené státy i další země považují výsledky za zmanipulované.

Protesty v Bělorusku pokračují už dva a půl měsíce, a to přes četné zatýkání a mnohdy brutální zákroky bezpečnostních sil vůči demonstrantům. Nejvíce lidí vychází do ulic protestovat proti Lukašenkovi právě v neděli.

Tagy:
Litva stávka Bělorusko Evropská unie Alexandr Lukašenko Minsk slzný plyn Evropská unie USA Svjatlana Cichanouská Bělorusko Interfax