Benda: Sledovat Babiše šest hodin nevydrží ani jeho příznivci. Vyprovokovali ho, řekl Juchelka

předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda a poslanec Aleš Juchelka (ANO)

360° 6.9.2023

Sledovat Andreje Babiše (ANO) šest hodin v kuse nemohou vydržet ani jeho nejnadšenější příznivci, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Reagoval na dlouhý a ostrý projev bývalého premiéra ve Sněmovně. K tomu byl ale podle poslance Aleše Juchelky (ANO) vyprovokován. Juchelka zároveň zdůraznil, že ostré přestřelky mnohdy vyprovokují i koaliční poslanci.

Jednání Poslanecké sněmovny se proměnilo v ostré osobní útoky a hlasité hádky. Jedním z hlavních aktérů byl bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), který řečnil šest hodin a ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) označil za nulu a parazita. „Bylo to hodně vyhrocené. Myslím si, že to ani nemůže mít na sítích, přece nikdo nevydrží sledovat Andreje Babiše šest hodin, ani jeho nejnadšenější příznivci,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „Říkat kolegovi ‚zalezte do díry‘ nebo něco podobného ještě poloslovensky, to jsou věci, které do Sněmovny nepatří,“ kritizoval Benda Babišovo chování.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Můžu tady říkat, co chci, pustil se Babiš do Pekarové

Poslanec Aleš Juchelka (ANO) ale zdůraznil, že Babiš ostrá slova nevolil bezdůvodně. „Samozřejmě byl vyprovokován,“ řekl Juchelka s tím, že v minulosti o bývalém premiérovi padala podobná slova také. „Například u Čapího hnízda se o něm řekla strašná spousta lží, demagogií, manipulativních vět a urážek. Když ten soud vyhrál, tak nikdo nepřišel před pultík, neomluvil se mu a nevzal ta slova zpátky. Myslím si, že to nikdo neudělal ani osobně mezi čtyřma očima,“ uvedl Juchelka.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN) podotkla, že s ostatními místopředsedy Babišovi už dříve doporučili, aby se ve svých výrazech mírnil. „To, co se dělo ve Sněmovně, opět přesáhlo nějakou míru. Takovéto ostré, nevhodné přestřelky by tam neměly být,“ řekla Kovářová.

Juchelka ale zdůraznil, že by se toho měli držet i koaliční poslanci. „Rozhodně to vyřiďte i vašim kolegům, protože ti občas dokážou vyprovokovat ostré přestřelky. Myslím si, že si nemá nikdo co vyčítat,“ reagoval Juchelka.

Tagy:
Andrej Babiš CNN Prima NEWS Marek Benda ANO 2011 Starostové a nezávislí poslanecká sněmovna Věra Kovářová Aleš Juchelka Poslanecká sněmovna ČR Poslanecký klub Občanské demokratické strany