Ostrá hádka ve Sněmovně: Můžu tady říkat, co chci, pustil se Babiš do Pekarové

Andrej Babiš ve Sněmovně

Hádka Babiše a Pekarové

Během úterní schůze Sněmovny od samého počátku stoupá napětí mezi pětikoalicí a opozicí. Jako první k řečnickému pultíku přišel předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Když jej zhruba po hodině šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) upozornila, aby se držel jednacího řádu a mluvil k věci, Babiš se ostře ohradil s tím, že může mluvit, o čem chce, a ať mu kolegyně neskáče do řeči. Slovní přestřelka trvala asi dvě minuty.

Babiš začal mluvit asi ve 14:10. O zhruba hodinu později, kdy expremiér z nejrůznějších důvodů kritizoval vládu, jej Pekarová upozornila, aby mluvil k věci. „Pane předsedo, i když máte přednostní právo, vyzývám vás k tomu, abyste dodržoval jednací řád. Vy už hodinu mluvíte, aniž byste řekl, jaký máte návrh k pořadu schůze,“ vzkázala řídící schůze řečníkovi.

„Paní předsedkyně, řeknu návrh až na konec svého projevu. Nechte mě laskavě mluvit, já vím, že se vám to nelíbí. Přestaňte mi skákat do řeči. Můžu tady mluvit, co chci. Já mám tady osm návrhů,“ oponoval Babiš. Pekarová odpověděla následovně: „O to nejde, jestli se mi to líbí. Máte hovořit k věci. Tak ty návrhy předneste.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Okamura: Zvyšování penzí je nedostatečné. Vláda chce již potřetí okrást důchodce

„Já si přednesu, co budu chtít já, ne vy. Nechte mě mluvit. Já mluvím k věci,“ stál si za svým Babiš. Názorová přestřelka trvala zhruba dvě minuty.

Babiš během svého dlouhého projevu nakousl mnoho témat. Kromě jiného kritizoval zvýšení DPH u některých komodit. „Doufám, že se máte dobře – vy všichni živnostníci, kteří jste volili tuhle podvodnickou pětikoalici. Daňový balíček je peklo. Vláda dělá z lidí pitomce. Jste proti všem podnikatelům. Vy, kdysi pravicová a konzervativní ODS, jste dneska pod vlivem a pod řízením fanatických, zelených a promigrantských Pirátů,“ vzkázal expremiér pětikoalici.

Vedle toho o Ústavním soudu Babiš mluvil jako o součásti nové totality. Na to Pekarová obratem reagovala na sociální síti X: „Slova Andreje Babiše na plénu Sněmovny, že žijeme v nové totalitě, jsou neuctivá vůči všem lidem, kterým represe minulého režimu zničily život. Tomu režimu, kterému on věrně sloužil a neměl problém s bolševiky ani vládnout. Slušného člověka by hanba fackovala. Slušného.“

Poslanci budou moci v případě potřeby jednat i přes úterní noc na středu. Prodloužení jednacího dne Sněmovny prosadila v úvodu schůze koalice, návrh zdůvodnil předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob ohlášenými projevy opozičních řečníků s právem přednostního vystoupení. Prvním bodem schůze má být vládní konsolidační balíček. Zatím ale není ani jasné, kdy se poslanci dostanou k hlasování o celém návrhu programu schůze. Babiš, který si vzal slovo jako první, řečnil ještě kolem půl páté odpoledne.

Tagy: